Tuesday, August 23, 2016

APA AKU BUAT LEPAS TAMAT BELAJAR PART 1: Tolong orang, Niaga online, duit poket.


23/8/16


.
Story sepanjang 3 bulan lepas belajar ni. (Mungkin panjang, tak baca pun xpe kot)

Maybe rezeki. Arini abis final exam, esok terus orang mintak buat kerja. Dari bulan 2 lagi ikut akak tu g buat research dia. This time turun g fieldwork, ada buat intview, namanya jadi enumerator dan ada upah.Dpt la duit wat beli hadiah kahwin kekawan, bulan6 aritu berderet geng kawen kan. And smpan untk dri sndiri.

Bulan puasa terjebak dgn bidang bisnes.buat bisnes online. Belajar untk niaga, siap msuk kelas blaja marketing, copywriting, storytelling, fbads n mcm2 lg. seronok niaga sbnrnya. time tu lajuu jualannya, musim raya kan. Tak sampai ribu riban, tp cukuplah untk beli biskut raya letak kt rumah. Nk beli sofa baru mmg jauhh lagi.haha. Now slow down sikit n xsmpat nk fokus sbb wat keje lain.Iklan jap, my ig shop @nha_attire dan @nha_foodelicious . Haha.

Then mggu akhir puasa till now buat transkrip untuk tesis senior lain plak.
Ala2 budak suruhan gittew. Xsenang jgak wlau nmpk snang, bnyk kali kene reject, kejar dateline.mcm kije office plak.Haha.
It's ok la. Pengalaman kena kutip banyak2.
Kena mula dari bawah. Suka, sebab smpan cita2 nak blaja tnggi lagi, nak explore dunia researcher ni. Blh jadikan pengalaman n basic.
Gajinya cukup untuk beli kudapan2 buat diri sendiri kuyah2 smbil tengok running man, drama korea dan menambahkan lelemak. haha.

Alhamdulillah, rezeki, walau tak semaju orang lain. ihsan Allah smuanya. So,tak rasa sangat menganggur. And tak mintak duit ayah spanjang 3 bulan ni untk beli keperluan n kehendak diri sendiri. Semua org dpt rezeki masing2 kn?ada yang lebih hebat Lagi. Syukurlah.. Itu (pic)mungkin transkrip terakhir aku buat ni. Lps ni nak buat keje ape plak ya?? Perlu kah esok g pasar beli benih jagung dan balik tanam? Best juga jadi petani. Tapi dah lama tak turun dari istana ni,dan pegang cangkul. :-D
.
.

Still waiting for better chance. And, rasa macam nak try semua keje, smua bidang. Mana2 jela, rezeki semua tu kan.

Untuk kekawan dan diri sendiri moga dipermudahkan urusan, diluaskan rezeki dan diberkati Allah untuk semua yang kita lakukan. Amin.

No comments:

GIVEAWAY BY MAKBAPAKKAUHIJAU

Jom join. Hadiah misteri ni.. Bukak blog tu, boleh dengar lagu Beauty and Beat ya... hehe..