Saturday, October 17, 2015

Misi pendakian dan misteri di sebaliknya....

Semalam join cikgu2 kat tempat praktikal aku, PDK mendaki....hebat bunyi.. mendaki gunung mana tu??
Kalau gunung sekarang ni belum tentu aku sampai. Haha.. naik bukit je kot. Naik ok, tak payah nak buat ayat hebat sangat mendaki, menjelajah la apa. Haha...
Aku and geng PDK naik Bukit Keluang. Which is satu tempat famous jugak di besut ni, Pantai Bukit Keluang tempat picnic, jalan2.. time cuti konfem bersusun manusia ntah dari mana datangnya. Dan tarikannya jugak Bukit tu. Bukit Keluang.
Tak lah tinggi sangat. Bagi yang biasa, kaki hiking just a piece of cake je tu.. standard orang yang selalu naik 45 minit naik dan turun. Tapi bagi aku yang standard overdose ni 2 jam lah.. termasuk selfie lepas dapat bernafas..haha..

Actually untuk bukit keluang ni, ini kali ke2 aku naik. 1st dulu sekolah rendah, hahah.. walaupun bukit ni dekat sangat lah nga rumah aku. Tapi tiap minggu ulang pergi pantai je, beli sosej pulut, aiskrim pulut sambil posing..itu jelah kerjanya.
Dah lama sebenarnya aku tinggal aktviti yang menguji stamina ni. Aku suka benda macam ni, advanture. Paling aku suka junggle tracking. Aku suka berjalan, tengok alam. Tak kisah nak berjalan masuk semak belukar mana pun.
Naik bukit pun suka. Tapi masalahnya ialah stamina!!! Tak ada benda ni. Sebab tak buat secara regular.
Macam zaman sekolah dulu selalu join perkhemahan, naik la bukit, masuk hutan semua.. and biasala zaman sekolah gaya hidup kita aktif sikit, umur pun muda jugak.
But now...makin slow. Ni dari bulan 5 aku relax je duk rumah tak buat apa2. Cuti sem campur dengan praktikal. Xguna mana otot, anggota tubuh ni.
Resultnya... naik tadi... masyaAllah.. Allahuakbar..

Meh nak stroy2.
Sampai kat kaki bukit jam8 pagi.
Ok, dia ada banyak laluan untuk naik tu and turun tu.
Ada laluan yang guna tangga untuk permulaan, ni dekat area pantai.
Then ada lalua  guna track, tapi kena berjalan jauh sikit la nak pergi tu.. and ada lagi dekat hujung muara sungai tu.
Aku naik ikut track, kat dataran yang kebanyakan orang naik lah, and turun ikut laluan dekat pantai. So park kereta dekat tempat yang korang nak turun, jadi x payah berjalan pulak nanti nak pergi ambik kenderaan.



Berjalan ke kaki bukit untuk pendakian..haha..ni kira panaskan badan la..  nampak sejenis donut warna purple tu? Gile gemukkk rasa skrang..haha.. time berjalan kemain duk depan sekali, no hal..laju berjalan.. sampai bab mendaki...hoiiihhh...cam kura2,tapi sampai jugak la sebab kura2 bersemangat dan tidak putus asa kan.. 


Ni kaki bukit yant akan kami start naiki tu. Segan ak nak guna perkataan mendaki.. haha... sebab rasa bukan tinggi mana pun..


Ok..startooo!!! Time ni ok lagi.. baru 3 langkah..haha

Sampai dalam 10 langkah, dah start rasa mengah gila.. sebab aku bermula laju jugak.. Allah, semput. Berheti kejap, tapi tengok orang lain still ok aku teruskan jugak. Walaupun suami kepada kak Ti ( kat Ti cikgu pdk..suami dia jadi macam ketua kami lah) dah pesan jangan ikut orang. Kalau letih berhenti dulu, jangan paksa. Tapi tak dengar kata. Teruskan.. sampai 5 langkah lepas tu memang tak boleh. Rasa berpusing, mata di keliling bintang2 hati.. kalau lenguh letih kaki peha aku x kesah. Boleh berhenti kejap and naik lagi. Tapi kalau berpusing, pening, nak muntah tu yang bahaya.. kena duduk kejap, and minum air. Jangan duduk terus, berhenri tu..berdiri dulu jap..baru duduk. Bagi hilang pening2 tu.. mungkin lama sikit..huhu,. Pastu teruskan pulak perjalanan. Ada la 2,3 x pulak duk berhenti2 sebab pening dan macam nak pitam. Memang kena kerap berhenti. Its all about stamina la...

Tapi usaha tetap diteruskan..untuk sampai ke puncak. Never2 give up. Aku memang gini.. kalau aku nak aku kena buat n terus jugak.. tak boleh separuh2. Nak2 kalau dalam perkara yang aku minat.




Ni ihsan gambar dari suami kak T, baru nampak macam ni rupanya dalam tu. Masa dalam tu memang tak sempat nak pandang kiri kanan.. fokus ke diri, bagi semangat kat diri sendiri je. Tapi bila dah sampai puncak baru lah dapat hayati and time turun pun dah calm and sempat snp2 pokok, bunga segala..





Cantik kann.. ni sikit lagi nak sampai pukcak.. berhenti ambik gambar nak bagi nampak permandangan laut tu.. cantik sangat2.. subhanallah.. berbaloi la semput tu





Yea..dah sampai ke puncak. Aa wakaf tempat berehat2. Kat sini duduk lah rehat lama2 sikit.. minum air, makan roti..aku makan satu cebis je.huhu...




Perjalanan turun. Agak licin dengan batu yang mudah menggelosor. See.. donut purple tu..haha.. peduli apa aku, kalau rasa maca, tinggi and licin aku duduk je.. mengensot turun. Yang penting aku turun.


Sempat la snap sikit2 kawasan atas tu.. ada pokok2 bunga, tanaman herba segala. Cantik


Alhamdulillah... sampai jugak. Naik belah sana turun belah sini. Park kereta kwasan ni.. turun boleh bali terus. Syukur2.. selamat dan Allah bagi pengalaman. InsyaAllah mungkin next week aku naik lagi la kot.. tengok keadaan. Sebab bawak budak2.. so, ada jugak budak yang tak naik. Mungkin ak kena jaga budak and makanan. Ada cikgu sorang dua lagi yang tak akan naik sebab mengandung.. hehe..


Oo....baca tajuk ada yang misteri.. so apa yang misteri?? Hehe.. sorry2. Kisah misteri ni ntah la sahih ke tak.. ni mak aku cerita, cerita daripada datuk nenek moyang dulu..haha.. orang2 tua dulu la bercerita. Bukit Keluang ni dulu ada di diami oleh puteri. Saudara puteri gunung ledang kot.. orang zaman dulu, time nak buat kenduri nak guna banyak pinggan mangkuk kan. So dorang akan datang kat bukit ni and mintak pinjam kat puteri. Mintak kat bawah je,, xyah naik. Cakap nak pinjam sekian2. Esok tu datang balik and tengok ada la pinggan mangkuk tu kat bawah. Ambik la.. then selesai majlis pergi letak bawak bukit tu balik dan ucaplah terima kasih tu ya..
Tapi lama2 lepas tu dah tak ada dah puteri..khidmat peminjaman pinggan makan pun xde dah sebab dikhabarkan puteri merajuk, sebab orang pinjam ada yang tak hantar, ada yang pecah.. so dia merajuk and lari ntah kemana. Huhuhu... kalau tak sekarang senang je nak buat kenduri..xpayah beli pinggan makan..pinjam nga puteri je.. huh.
Wallahualam.. kisahnya benar atau tidak.. mitos atau fakta.
Tapi orang2 tua dulu memang percaya la benda2 gini, kalau aku tanya tok nenek aku dorang iyakan je.. sebab benda ni ada dia kata.. bunian boleh jadi.. wallahualam.
Sekian..1


Sunday, October 11, 2015

Bukan menghina





Aku baca satu isu kat blog kak d (Diana Ishak). Tentang isu yang di viralkan jugak pasal orang up status kata seseorang tu menghina akak yang jual nasi lemak. Boleh baca status dalam gambar atas ni. Aku pun bukan nak komen kata salah sapa or siapa yang betul. Sebabnya kita tak berada di tempat itu and tak tau situasinya. Aku tak nak ulas siapa yang elok atau yang tak. Secara peribadi, aku sokong and setujulah dengan ulasan dari kak d.. boleh baca ulasan2 beliau kat blog..---> http://www.dianaishak.com/2015/10/shallow.html
Aku suka how kak D bagi pandangan pasal kita ni balik2 tengok kebendann jugak, semua duk ukur kekayaan tengok kereta, tengok harta benda yang kita nampak secara zahir. Last2 memang pusing2 sama jelah semua. Dia kata kita, kita kata dia. Aku menulis ni pun moga dijauhkan dari sifat tu.

Ok, kalau baca status tu segala apa yang tersirat dalam hati si penulis status mahupun akak yang nasihat anak dia tu wallahualam lah. Yang itu aku tak nak komen. Tapi aku tertarik nak story2 pasal kata kata akak tu yang dia kata kat anak dia "kalau tak belajar betul2 nanti kena jual nasi lemak malam-malam". Niat akak tu cakap macam tu aku x pasti, tapi macam blogger kak d cakap aku pun rasa dia bukan nak menghina akak jual nasi lemak tapi just nak bagi nasihat untuk anak dia. Kalau dia jenis yang berlagak dan menghina konfem dia x beli nasi lemak kat situ. Mesti pergi restaurant mewah, hotel ke apa kan. My 2 cent.

Just..kata2 itu memang sentiasa, seringkali kita guna. Dan kita digunakan. Samada kita nak cakap kat orang lain adik, anak ke kawan ke sape.. atau orang bagi ayat tu kat kita. Biasa mak ayah or cikgu lah. Tipu lah kalau tak pernah. Masa kecik2 dulu mak selalu je cakap belajar elok2 kalau tak lulus exam nak jadi apa, cleaner?.. adakah mak2 kita menghina cleaner. Mak aku dulu pernah nasihat jugak, belajar selagi mampu and buat yang terbaik, dapat kerja pegang duit sendiri..nak beli apa2 senang. Xpayah menyusahkan suami. Kalau tak jadi surirumah macam mak ni lah. Itu mak aku guna contoh diri sendiri siap. So dia hina diri sendiri ke? No laaa..itu semua as semangat untuk kita. Kalau pergi mana2 tengok anak muda yang kerj keras kutip2 sampah ke..kepenatan berpanas.. ayat mak aku lebih kurang jugak cakap, Allah kesiannya..tu tengok lah. Kalau tak nak jadi gitu blaja la betul2. Tapi xpe lah dia tu rajin cari rezeki, kita ni kalau blaja pun x pandai..nak kerja gitu pun malas..pastu nak jadi apa. Itu bila kita berbalik kepada qada' dan qadar Allah dan redha dengan apa adanya yang Allah bagi kat kita. Mak2 kita or cikgu kita cakap macam tu aku gerenti bukan dia nak menghina orang yang dia jadikan contoh tu, tapi dia cakap tu untuk kita only. Hanya pedoman untuk kita. Yes betol, mungkin macam yang akak tu kata akak jual nasi lemak tu ada alphard, dah kaya raya. Mungkin dia just minat nak jual nasi lemak, tambah pendapatan. No hal, no offense pun. Tapi akak pakai perdana yang cakap tu just cakap untuk anak dia, dia x tahu and x peduli pun pasal life akak tu sebab tujuan utama dia nak bagi kesedaran untuk anak dia. Itu yang kita kena faham. Kecuali kalau dia cakap kuat2, akak jual nasi lemak tu dengar and terasa ke.. itu mungkin betul kes menghina. Tapi kalau dia just fokus untuk anak dia, kita just anggap itu nasihat. Mungkin akak yang up status ni pun jelas hal itu, tapi dia up status mungkin untuk kesederan pada kita jangan menghina orang sebab kita tak tahu life orang kan. Xpelah, kita tengok dari sisi positif sahaja antara semua pihak ni.

Teringat sebenarnya zaman sekolah dulu. Ada sorang cikgu tu, cikgu sejarah. Ajar aku untuk form4 n 5. Ingat sampai sekarang kata kata dia. Dia style yang relax2, slumber, ayat pedas sikit. Dia kata "awak ni nanti x lulus spm, xleh g kemana..duduk lah rumah tunggu orang pinang. Kawen duk kg, ngandung..anak berderet, telanjang n berhingus. Pagi2 tunggu ikan sambil kelek/gendong anak. Pakai la kaim batik,baju usang. Pegi dapur singgang ikan. Tengok kawan berjaya naik kete bmw, baju comey2, ada bibik.... " itulah kata2 gertakan kat kitaorg dulu tiap kali kelas dia. Bukan meghina life mcm tu, sebab mak cikgu tu, mak kita pun camtu kat kg. Tp dia tunjuk realiti yang sememangnya pahit untuk kita sbenarnya sebab smua nak hidup senang kalau boleh, And its work sebenarnya. Kawan aku ketakutan tak mahu life dia jadi macam tu. Belajar la kitaorang ni bersungguh2. Yes kita tak tahu, memang kita blaja sampai universiti..tapi belum tentu berjaya,kerja. But at least pendidikan tu. Duk rumah jadi surirumah pun xpe asal ada pendidikan. Pilihan semua kat kita. Tapi y utama Allah lah, sebab Dia sebaik perancangan. Tapi jangan lupa dia suruh kita berusaha. Selebihnya terserah pada Dia.

Benda yang aku nak hilite kat sini pun pasal ayat tu je. Ayat semangat tu. Sebab meamang ayat tu kita guna selalu. Kita ni manusia memang kalau boleh tak nak susah. So, kita bagi gambaran susah tu so that semua bangun nak berjaya sebab takut hidup susah termasuklah aku.

Tapi kannn, kenapa ya untuk kesusahan, keseksaan akhirat, api neraka yang selalu kita didengarkan sejak kecik jugak kita relax je?? Tak bangun laju2 pun nak kejar Allah? Adakah sebab gambaran tu tak nampak..tapi hanya didengarkan? Tapi itu cerita al quran..yang pasti yang wajib yang sahih.. kenapa lah manusia... aku lah jugak termasuk dalam manusia tu. Allahurabbi.

Sunday, July 26, 2015

Fobia nak kahwin

Orang duk bercerita hal raya, aku citer hal kawen pulak. Barulah rare.
Cerita raya kita hold dulu. Internet kurang memberangsangkan, tak boleh connect kat laptop. Ni update pakai phone, tablet jelah.

Sekarang ni kalau bukak fb, baca isu kat blog ke banyaak sangat cerita pasal rumahtangga. Macam macam. Kahwen 6 bulan cerai, suami kawen lain lah. Masa bulan puasa haritu pun banyak kisah yang diviralkan. Yang kita rasa mengaibkan, memalukan. Aku malas nak komen time tu. Sebab kita fikir itu takdir hidup, apa yang berlaku sebebarnya kita xtahu. Kita hanya tengok, baca, dengar cerita yang secebis cuma. Hal sebenarnya,hakikatnya hanya tuan empunya diri tahu. Siapalah kita nak judge orang. Rumahtangga orang. Siapa betul siapa salah biarkan Allah yang menilai. Apa apa yang berlaku sebenarnya bukan Allah nak suruh kita nilai pada orang tu, tapi nak kita reflect pada diri sendiri. Tengok diri sendiri dulu, ambil pelajaran, muhasabah. Itu ujian untuk mereka, juga ujian untuk kita. Ujian nak tengok takat mana mulut,jari jemari kita ni boleh bermuhasabah dan tahan dari duk mengata orang, menilai cerita orang tanpa pengetahuan yang sebenar.

Tadi scroll fb, ada tengok ada satu printscreen tu yang suami dia kawen lain. Dan yang amazing  bila isteri dia tahu, siap ucap tahniah lagi. Howww.. masyaAllah. Dan suami tu pun still cakap sayang, rindu semua..macam sweet. Tapi kenapa boleh kahwen lain ya??
takdir dan jodoh la namanya kan.
ada lelaki yang memang x berniat langsung nak kawen lain. Tapi terjadi jugak.
perempuan pun mesti tak pernah terfikir yang suami dia akan kawen lain. Masa mula2 kenal, baru2 kawen semuanya indah.
Suami sayanggg gila2, ketat2 kat kita. No way la akan berlaku curang tu.
Tapi..tapi..tapiii... akhirnya tadaaaa!!! Dapat madu.
itu kes bermadu, yang mungkin suami still baik dan b/jawab.
yang terus buang kita? Kaki pukul, gantung x bertali. Banyak.
whyy???? Salah siapa.
salah suami sebab miang? Salah isteri sebab tak pandai jaga suami??
Susah sangat untuk kita predict benda mcm ni.
untuk judge lagi2 lah susah. Siapa kita kn?
Segala ini dinamakan takdir Dia.
tapi adakah salah Dia?
tentulah tidak. Kejadian Allah itu adalah yang sebaik2nya.
tapi Allah jadikan juga takdir itu dengan usaha kita.
usahalah sebaiknya untuk menjaga semuanya dengan baik.
jangan undang masalah dalam hidup kita.
tapi kalau dah terjadi juga, tak mampu kita nak putar masa.
ada hikmah. Pasti ada.
tapi kita manusia biasa, hati biasa.
Susah atau lambat nak menerima kenyataan yang perit tu.
tapi satu hari nanti kita akan faham kenapa dan kenapa.

macam aku ni la, bujang dara sunti lagi. Haha..
Melihat macam2 krisi rumahtangga sekarang buatkan rasa takut nak kawen, fobia ke apa..
takut mimpi x seindah realiti.
kalau terjadi pada aku boleh ke hadapi?
Tapi nauzubillah. Nak baik2 sahaja.
jauh disudut hati sebenarnya, krisis2 rumahtangga ni banyak bagi kesan bagi yang belum kawen.
terutamanya yang jenis susah nak terima lelaki, dah ada kisah silam ke apa.
rasa takut.
aku sendiri la kan.. terfikir, kalau macam ni gayanya baik xpayah kawen. Tak payah nak risau dengan sgala masalah.
hidup ssndiri, jag mak ayah, kerja sudah.
Cuma tak adil untuk kita menidakkan fitrah.
hope yang baik baik sahaja.
Dia lebih mengetahui.

Dulu aku berangan nak kawen lewat, xlah lewat sangat tapi around 28 tahun keatas sebab nak buat banyak benda. Nak kerja best, smbung master at least sebelum kawen tu, beli kereta, p mekah dulu, yang penting nak travel all around the world.
tapi day by day, makin matang fikir. Aku nak tunggu buat  benda tu semua atas dasar apa?? Which is bagusss Cita2 tu.
kalau sesaje semata nak kejar dunia tak ada guna.
bukan cerita pasal yang orang jodohnya lambat. Xpe, biarkan dia.
itu yang Allah bagi untuk dia.
Jangan pulak duk mengata orang yang tak kawen and pergi travel banyak2, belajar tinggi sangat.
sebab jodoh dorang lambat then Allah ganti kegembiraan tu dengan perkara lain. Tanya dorang pun nak kawen jugak.
tapi kes yang sesaje melambatkan, menidakkan jodoh.

apa2 mohon yang terbaik untuk semua.
doakan aku tak fobia nak kawen.hahaha..
macam kan nak kawen dh kan gaya bercerita ni.
mana tahu..jodoh. kuasa Dia. Rahsia Dia.
tiba2 dapat jemputan husna kawen bulan depan, hujung tahun, awal tahun depan ke..haha..
mohon aminkan ya kawan2. Walauuuu calonya samar2 nampak antara tidak. Kahkahkahhh....

Friday, July 17, 2015

SELAMAT HARI RAYA!!!!

Dah masuk Syawal.
Raya day.
Apa erti hari raya ni?
Mengikut ayat yang kita selalu dengar, baca.  Raya ni hari kemenangan untuk umat islam selepas berjaya mengharungi bulan ramadhan.
That's general meaning.
Tapi kita ni rasa menang ke?
Apa yang kita dah buat dalam ramadhan tu yang boleh mengatakan yang kita menang, kita deserve untuk beraya?
Itu yang sebenarnya kena sama2 muhasabah.
InsyaAllah ada..ramadhan kan bulan tarbiah diri.

Contoh, hari biasa subuh gajah, dinosaur je. Aku lah tu.
Tapi Alhamdulillah time puasa berjaya subuh awal sebab bangun sahur kan.
Biasa ngaji seminggu sekali, tapi puasa ada kekuatan buka quran hari2.
Lagi..biasa malam2 ngadap tv, laptop je kan..tp dengan hadir ramadhan aktiviti kurang sihat dapat dikurangkan.
Itu just contoh2 yang biasa transformasi kita buat.
Alhamdulillah.
Sekurangnya ada alasan jugak bergembira sambut raya.

Tàpi yang menakutkan ialah kehidupan seharian kita lepas ramadhan. How?
Kembali lalai macam sebelumnya?
Itu yang paling merisaukan.
Nak istiqamah amalan2 yang baik.
Moga Allah bagi kekuatan itu untuk kita semua. Aminn.

Mood raya aku not totally 100% datang.
Sayu. Ramadhan dah pergi.
Tambah2 dah membesar ni.
Orang kata makin meningkat dewasa makin kurang excited till kita kahwin. Hehe.. Allah, moga tahun depan raya berdua pulak. Amin.m
Then lepas tu fokus kemeriahan,excited pada anak2.
Anak2 dah besar suram balik hingga dia kahwin dan kita dapat cucu pulak.
Haha..begitulah. Putaran alam.
Apa2 pun hari raya tetap hari kita kena bergembira.
Mensyukuri nikmatNya.
Bersama keluarga.

Dikesempatan ni untuk semua bloggers dan yang membaca tulisan ni aku doakan;
Moga Allah rahmati ramadhan ini dan menerima segala amal kebaikan kita.

Salam Aidilfitri.
Mohon maaf andai ada terguris zahir mahupun batin.
Mohon doa jua moga kita istiqamah dalam meneruskan amal kebaikan hingga ke akhir hayat.
Doakan aku juga. Untuk kebaikan di dunia dan akhirat serta dipermudahkan segala urusan. Amin..

Sayang semua lillahi taala..
Allahuakbar! 😌


Thursday, July 16, 2015

#Cabaran20Hari: Pengalaman Main Mercun Masa Raya

Pengalam.main mercun????
Hahaha..mercun apa. Meriam buluh kah yang aku main??

Sepanjang 24tahun alu hidup ni..
2 jenis mercun je yang aku pandai and pernah main.

Iaituuu....























Mercun bawanggggggg!!!! Hahaha.. Ini jelah yang aku berani. Setakat lempar ke lantai..

Dannnnn....



















Bunga apiiii.. Bunga api dalam kategori mercun gak kan.. Tu gambar masa aku dlm 5 tahun kot. Kecik2 dulu memang suka main bunga api. Ayah belikan untuk kmi. Kira rasalah sikit mood raya tu.

Lagipun kami ni adik beradik perempuan 4 orang. Membesar sama2 smua perempuan. So nak main mercun apanyaa??? Xde abang nak ajar main mercun ganas2. Lagipun mak ayah memang xbagi. Adik lelaki bongsu ak pn lahir thun 2001, kitorg dah besar2. Bila dia pun membesar..skarang dh 14tahun, dah retila sikit2 main mercun. Mercun bola la apa..ak pun xtahu. Tapi dapat lah dia main sekali dua..pastu xleh dah kena tortured nga kakak2..haha.. Nasib la adik laki tu, membesar dgn kakak2 je. Tp kami xlah sekat terus.. Zaman kanak2 dia kan..nk2 as lelaki. Bg je dia main sikit2, untuk rasa..

Untuk aku.. Pengalaman main mercun hanya itu jelah.. Dan x teringin pun nak blaja main mercun lain.

 Adik2, abg2 kat luar sana tu berpada2 lah main mercun. Bende tu malang. Berbau.. Jangan saje kita nak cari nahas. Hilang tangan,kaki. Nikmat ksempurnaan sifat Allah bagi, jaga elok2. Dh hilang xde ganti. Palsu xsama nga ori. Main mercun bawang macam akak jelaa...kalau nak rasa boomm..bomm malam raya tu. Meriah jugakk..









Khayal

Selama 27 hari ramadhan dengan pnuh keyakinan aku sangka raya tahun ni adalah hari sabtu.
Masa mula2 puasa duk sembang2 nga kawan aku mira. Dia ngajar kat Sabah. Tanya la kan dia balik bila. Dia bagitahu dia sampai ganu hari 16hb Khamis. Then kami sama2 berteka teki, raya hari jumaat ke sabtu. Pastu member aku ni dengan confident jugak la dia kata sabtu kan? Ok..tanpa siasat pape maka aku pun pegang la kata2 tu bahawa raya hari sabtu yakni 18hb.
Hadap la aku puasa dengan penuh ketabahan, ada ujian melanda hati, tanpa dengan rahmat bulan mulia masih kuat meneruskan kehidupan.
Sampailah semalam duk potong kain dan wat tudung mak kata esok buat tapai. Aku macm blur. Esok ke??
Kan raya sabtu, so buat tapai khamis la.
Adik aku bagithu raya jumaat..
Ohmaaiii... Baru tersedar.
Kalau lah aku duduk sorang2, kat perantauan ke konfem la aku raya sorang2.
Orang siap pergi raya kita xtahu.huhu.
Kekalutan nak siapkan biskut raya.
Dah boleh dah nak stop buat sbab dh 2,3 jenis aku buat. Kakak ak pun buat bnyak.
Tapi nk habiskan barang sebab dah beli. Kan tak buat raya bila nak buat? Buat tu boleh bila2, tp yang mkan tu xde. Time raya ni lah buat.
Niat nak bahagikan sikit2 kat kawan2.
Saudara2 memang kitaorg bagikan slalu.

Tapi xtahu lah, mood raya tahun ni memang tak ada langsung. Tipu lah x ada langsung tu. Ada, tapi just sikit2.
Tak rasa nak shopping segala.
Baju raya aku yang betul2 baru sehelai je. Yang ditmpah sebelum puasa lagi.
Then untuk raya ke2,3 dan seterusnya aku pakai jelah yang mana ada.
Baju yang just sekali,dua pakai boleh buat raya lagi.
Kalau mood raya mai dengan excited confirm la aku dh beli baju tambahan.
Tapi tak rasa.
Or belum rasa.
Mungkin hari raya nanti kegembiraan dan dpat khabar gembira. Amin.

Dalam umur sekarang ni pun, fokus lebih pada ramadhan je.
Dah besar, dah sedar.
Diri banyak dosa.
Time ni la nak repent, seek for forgiveness dari Dia.
Cari redhaNya.
Fokus lebih pada itu.
Sedih... Ramadhan dah nak balik.
Tahun depan moga panjang umur jumpa lagi.
Dengan keadaan yang lebih baik, amalan yang lebih bnyak.
Tertanya tanya sendiri, apa aku dah buat sepanjang ramadhan ni?
Ada ke amalan aku yang buat Allah suka. Allah..kecik rasa diri.
Cepat sangat masa berlalu.
Macam xsempat buat apa2.
Atau memang diri sendiri tak cari kesempatan tu??huhu..
Moga Allah ampuni kita. Redha. Rahmati. Sayang. Kita hingga ke syurga.

Tak sampai hati nak ucap selamat hari raya. Esok lah ucap.. Salam 29 ramadhan.

Wednesday, July 15, 2015

#Cabaran20Hari: Senarai Kuih Raya Pilihan Anda

Kadang2 time raya xsempat mana pun nak makan kuih2 ni.
Tapi klau ada yang best2 simpan, sorokkan sikit..haha.. 
Lepas raya ke4 baru smpat nak duduk atas kerusi ngadap segala jenis kuih, biskit, kerepek. Termasuk ketupat, tapai.

Antara feveret mkanan time raya ialah:

Biskut2 raya. Cornflakes terutmanta. Coklat chipss.. And aku suka merasa biskut raya yang org bgi jugak.

Then.. Suka maruku. Haha.. Kata 1 malaysia. Maruku ni special, sedap. Tiap2 tahun tempah. Jiran aku buat. Of cos la melayu. Tu kena dengan selera tekak melayu aku ni. Mmang best nguyah maruku ni. Tambah lelemakkk..

Tuesday, July 14, 2015

#Cabaran20Hari: Nostalgia Kad Raya


Kad raya. Nostalgia tu.
Dah lama rasanya tak hantar dan xterima kad raya dari kawan2.
Gambar atas tu antara kad raya yang sempat alu simpan. Dari kawan2 sekolah menengah. Kami mmang main tukar2 kad raya sek dulu.
Sekolah rendah banyakkk jugak. Tapi aku lupa kat mana letaknya kad2 raya tu..nt kna cari balik..huhu..
Bila naik sek menengah pun ada kwan2 sek rendah still post. Ada la dlm setahun,dua. Pastu senyap semua..
Yelaah..sebab dah ada hp kan time tu. Main msj je.. Fb,watsap xde la lg.

Suka sebenarnya main tukar2 kad raya ni. Mcm biodata la.
Tadi buka kotak yang simpan kad raya, ada sekali buku biodata sek rendh n menengah.. Serius klakar baca. And rindu.huhu..
Benda ni kan dia ad tanda, ingatan. Ada tulisan. Kita blh simpan.
Berbanding dengan msj,watsap, fb ke.. Itupun banyak copy paste je.
Kalau kad raya kita tulis satu2.

Tapi zaman dah berubah.
Segalanya dah mudah.
Ada e-card, just edit gmbar tulis slamat hari raya..then post! Post kat fb, watsp.
1saat sampai dh.
Xperlu pakai sampul, beli setem, kena posmen hantar...
Setem sekarang pun dah mahal. Kan?
Lama dh xpost kad raya.
Rasanya dalam 50sen pling murah.
Kalau dulu 20/sen or 30sen blh dah.
Salah satu faktor juga kenapa kad raya makin dilupakan.

Aku dulu bukan kata dapat raya dari kawan2 je.
Tapi artisss pun dapat.
Dulu kan ada dalam majalah mangga dia bagi alamat2 artis.
Kita hantar lah.
Then ada yang balas.
Macam erra fazira, amy mastura.
Tapi kad yang dia dah designkan lah.
Xde tulisan tngan dia pape pun.
Macam dapat kad bercetak tu.
Sekarang tak tahu ada lagi x macm tu.


Monday, July 13, 2015

#Cabaran20Hari: Menu Wajib Pagi Raya

Antara menu wajib pagi raya ialah..












Gambar dari raya tahun2 lepas..
Menu wajib ang utama ialah Nasi.. Memang akan buat Nasi Minyak, Nasi beriani ke..
Lepas tu nasi himpit nga kuah kacang..
Ketupat dan tapai tu wajib ada.
Yang aku buat rendangggg daging..
Jadi rutin dah sejak 4,5tahun ni buat rendang.
Then..biskut2 raya..kuih muih..kek segala tu.
Sebab kat rumah ni memang pagi ke tengahari tetamu bertalu2 datang.
Kena sedia makanan banyak.

Sunday, July 12, 2015

#Cabaran20Hari: Aktiviti Di Pagi Raya

Aktiviti di pagi raya.
Macam.biasa..
Bngun tidoo.. Sayu..dengar takbir.
Pastu kemas apa yang patut.
Biasanya mmang dah berkemas pun.
Pergi mandi.. Siap2.
And..solat raya. Aku x solat. Huhu..
Dah berapa tahun x solat raya.
Bngun xbrape awal, nak siap bnyak benda lagi.. Prepare makanan untuk tetamu datang nanti lg..huhu..
Pastu siap2.. Melawa segala.. Akulah palingg cantik pagi tu..haha.



Then tunggu tetamu datang berjalan dari dapur ke luar xhenti..huhu..
Gitu lah aktvitinya di pagi raya nan indah..

Saturday, July 11, 2015

#Cabaran20Hari: Gambar dan Ucapan Raya

Dah kena ucap selamat hari raya ke??haha..
Ada 6 hari sebelum raya..
Rasanya nak ucap selamat berpuasa dulu lah. Kesian ramadhan.. Dia belum pergi.. Hehehe..


Salam akhir ramadhan.
Moga dapat jumpa laila and qadr.
Aminn...

Friday, July 10, 2015

#Cabaran20Hari: Memori Raya 90-an/ zaman kanak-kanak

Aku lahir 1991..
Jadi pengalaman raya 90-an tu ada la.

Kalau dulu raya yang paling excited ialah nak shopping pakaian raya. Baju kurung memang awal2 disiapkan.
Sedondon lagi sebab aku 4 beradik perempuan. Lelaki sorang je, itupun lahir pada abad ke20 dh.
Biasa shopping pakaian tambahan untuk raya ke2,3.. Tshirt, seluar, kasut raya semua. Budak2. Sekarang xtahu la budak2 harini mcm mana. Sebab dah sellu dapat pakaian baru kan, mungkin tak rasa excited nak nak pergi shopping raya tu.

Pastu bab kutip duit raya lagi lah. Masing2 siap ada bag sendiri.
Letak duit yang dikumpul dalam tu.
Berjalan la nga sepupu sepapat kliling kampung. Selalu beria kalau pergi kutip duit raya ni time raya umah tok belah ayah aku.
Dapat rm1 dh gmbira. Banyak sangat dah tu rasanya.

Amalan ziarah menziarahi. Jumpa setahun sekali, jarang2..banyak benda diborakkan. Yang kecik2 main2 sekali. Main pondok2, kira duit raya ke.. Sekarang?? Semua sibuk dengan gadjet.
Gadjet.. Ada bagus. Tp ada buruk juga. Depend pada penggunaan.
Apa kata kalau raya kita letak ketepi gadjet tu. Bawak kamera je.. Tp tu la, kamera pun sekali nga hp. Apa blh buat..huhu...





Thursday, July 9, 2015

#Cabaran20Hari: Kuih Raya Paling Best



Kuih raya palinggggg best bagi aku dari dulu kini dan selamanya ialah Biskut Cornfalkes.. 
Apa sahaja yang ada cornflakes.
Tapi yang utama mestilah cornflakes kukis yang aku selalu buat tu.
Cornflakes+butter+gandum+telur+gula+susu.
Bukan cornflakes madu yang pejam mata tu blh buat.. Cehh berlagak.
Tapi yang tu pun aku suka.
Resepi aku pernah letak dalam blog ni.
Kalau nak cari lah.
Nanti aki rajin aku cari balik and letak link sini. Hehehe..
Tak pun update resepi versi tahun 2015.
Tak buat satu pun lagi kuih raya ni.huh.

Tahun ni rasa macam nak buat semua biskut bertemakan cornflakes.
Selain cornflakes suka juga coklat chips kukis.
Start buat 2,3 tahun ni. Tapi xdapat lagi tekstur yang terbaik...usaha..usaha..huhu.



Kuih raya tu sama dengan biskut raya la kan? Hahaha...

Wednesday, July 8, 2015

#Cabaran20Hari: Bajet Raya


Untuk bajet.. Bagi aku yang masih dibawah tanggungan ibu bapa ni tak fikir sangat lah.hehe.. Nak apa2 daddy akan bagi duit.. tetiba daddy plak. 
Jadi untuk entry bajet raya ni aku tak pandai lah nak komen untuk membahagikan duit as persiapan raya sebab tak ada gaji, tak ada tanggungan lagi.

yang boleh cerita, tiap2 tahun ayah aku bagi bajet raya untuk kami adik beradik yang belajar lagi ni, dalam rm200-300 seorang. Ni tak termasuk baju raya. Baju raya sebelum puasa dah tempah. Bajet ni akan diberi pada awal bulan puasa. tahun2 lepas dalam rm200, 250.. Tahun ni up Rm300. Kalau kira tak banyak pun nak beli. Baju dah tempah, bajet asing, bahagian2 rumah semua mak ayah sediakan. Yang rm300 ni untuk diri sendiri. Kebiasaannya duit tu buat beli beg, kasut raya, tudung, alat solek...haha.. macam budak2. Biasalah.. Banyak habis bahagian tudung dan kelengkapan diri macam bedak, pencuci muka, pin2 tudung semua tu..dan sandal. Kalau rasa nak jimat xperlu beli pun sandal, selipar, kasut dan handbag tu. Tapi tudung wajib lah beli 2,3 helai.. habis lebih kurang rm100 kat situ. Yang lain2 tu beli powder, bb cream segala habis juga rm50++. Selebihnya beli la apa2,buat belanja sendiri. Simpan untuk pergi beraya nanti raya. Nak lepak keluar makan2 or berbuka puasa nga kawan2 ke. Pandai2 lah.. ala...2,3 ratus tu zaman sekarang dapat lah 2,3 barang..huhu..

Apa2 pun kita bersederhana jelah.. Jangn melebehi bajet sampai berhutang.
Kalau rasa mampu, beli.
Sebab bagi aku konsep mampu ni flexible, subjektif brgantung pada invidu tu.
Mampu bagi mereka yang bergaji 1k, ialah beli baju rm20 sorang.
Klau bergaji rm500? Mampu beli pakaian raya 2 tahun sekali. Mungkin.
Kalau yang bergaji 20k sebulan?? Mungkin bagi dorang pakaian bernilai 1k tu xde apa.
Kita xboleh nak specific orang tu membazir ke tak.. Dia beli handbag rm500k no hal sebab gaji dia 2juta sebulan.
Dia pakai bag tu, pergi majlis besar2. Jangan nak kata dia membazir sebab dia mampu.
Kita gaji 2,3 ribu pun beli bag harga 2,3 ratus jugak.
Paling2 murah pun rm60.
Kenapa xbeli je bag rm10,xpun kat kedai rm2 tu ke..?
Apa kelas kn kita pegawai nk pakai bag rm10??..
Ni apehal tersasul mmbebel citer ni plak. Haha..
Kesimpulannya, bajet ikut kemampuan duit kita!

Tuesday, July 7, 2015

#Cabaran20Hari: Lagu Raya Pilihan

tiap kali raya ada satu lagu yang cukup bagi kesan kat aku.
tak adalah kisah,peristiwa ke apa. tapi bila dengar lagu tu dah rasa nak raya, mood raya datang. Feeling dia pun rasa macam sayu,best, gembira.

Iaitu lagu dari M.Nasir-Satu Hari Di Hari Raya. Semua orang pernah dengar kan?? Lagu yang cukup famous. Kalau tak pernah dengar tu,boleh buka youtube ni.


Lirik Lagu: Satu Hari Di Hari Raya : M. Nasir


Satu hari di Hari Raya
Ku lihat cahaya bersinar indah
Langit cemerlang tak terkira
Tanda kuasa yang Maha Esa
Memberi nikmat pada manusia

Satu hari di Hari Raya
Ku dengar irama yang sungguh indah
Ku coba mendekati padanya
Kira irama itu adalah
Suara pujian pada yang Esa

Satu hari di Hari Raya
Aku menangis tanda gembira
Aku menangis tanda ku cinta kepadaNya

Satu hari di Hari Raya
Ku lihat wajah suci ibuku
Ku lihat wajah kasih ayahku
Ku gembira
Mungkin inilah dia kebahagiaan


Lirik dia pun kalau tengok best.. M.Nasir kan, memang penulis lirik yang cukup puitis, cerita tentang kehidupan, ketuhanan. Setiap bait lirik tu ada maksud yang terkandung. 
Satu hari di Hari Raya
Ku dengar irama yang sungguh indah
Ku coba mendekati padanya
Kira irama itu adalah

Suara pujian pada yang Esa

Kalau tengok lirik atas tu.. irama apa yang indah tu?? irama yang memuji yang Esa. Iaitu takbir raya.. Sungguh halus..  Lirik2 tu buat kita ingat semua, kepada Dia yang Maha Esa terutamanya, banyak pujian diberi padaNya. Seterusnya penghargaan buat ayah bonda kita. Untuk mengingatkan anak2 muda ni, ingatlah ibu bapa walau dimana anda berada.

Monday, July 6, 2015

#Cabaran20Hari: Tetamu raya paling ditunggu-tunggu

Tak adalah tetamu istimewa yang ditunggu2 tu.
Tiap2 tahun raya, semua tetamu yang datang itu ialah yang istimewa.
Tetamu tu kan rezeki.
Biasa pagi2 lepas solat hari raya ramai orang kampung lah datang. Kawan2 mak, ayah semua.
Mungkin yang istimewa sikit kanak2 yang datang nak kutip duit raya lah.haha..
Seronok tengok dorang datang ramai2, pakai baju sedondon yang adik beradik tu, pastu sling bag yang berisi duit raya. Pakai tdung meriah2, ikat rambut pony tail. Lelaki pun comel2, innocent2 semua.
Tapi kan... 2,3tahun raya kebelakangan ni dah tak ramai kanak2 yang datang in group macam tu. Ramai kanak2, tapi datang dengan family.huhu..
Then untuk raya ke2,3,4 tu biasa sedara mara lah datang. Kawan2 kami semua.
Kalau kira semua kita tunggu2 lah dorang datang.


tapi...tapi...tapi....
raya tahun ni, tertunggu2 sorang budak tu datang.
Siti Dewi kesayangan beta. Nak tengok budak buas,nakal tu pakai baju kurung..



Baju kurung macam mana la plak dia ni pakai tahun ni. Budak ni ala2 macam tomboy sikit lah..haha.. tapi suka gincu segala tu. Just perangai dia, tahap kebuasan dia macam laki. Macam2 perangai. Tahun lepas umur 1 tahun pakai baju kurung pun jalan terkangkang kangkang je..

Dan semestinya lah, tetamu istimewa itu keluarga kita sendiri. Mak,ayah, kakak2, adik2.. asal semua ada,cukup dah rasa best. Itu yang paling penting.

p/s: tahun ni tertunggu jugak tetamu istimewa tu. Katanya pergi membawa diri. Ntah bila pulang... adakah sudi dikau bertandang ke rumah adinda?? hehehe... wait and see.. pray for the best. May Allah ease everything.. :-)



Sunday, July 5, 2015

#Cabaran20Hari: kenangan terawih zaman kanak-kanak


Cerita pasal kenangan terawih time kecik2 dulu memang best.
Budak2 sekarang ni dah tak rasa kot.
Berpakat nga kekawan kat sekolah lagi, malam ni pergi terawih.
Ada yang pergi dengan mak ayah.
Yang rumah dekat2 ni berpakat pergi jalan kaki.
Tunggu dekat rumah, pastu jalan sekali.
Ingat dalam drama je?? itu semua realiti.
Budak2 zaman dahulu buat. Nak2 yang duk kat kg ni.
Seronokkk sangatlah.
Mak ayah ajak naik motor tak nak, nak berjalan nga kawan2.
Excited nak pergi terawih. Padahal bukan solat pun.
Solat lah Isyak tu..

Untuk terawih...
kitaorang dulu macam2 akal.
time2 sekolah rendah lah ni. Yelah, rasa macam banyak je solat.
Budak2 memang kena saf belakang masa tu.
Senang lah lagi nak ponteng solat.
Kami solat selang satu.
Solat 2 rakaat..pastu berhenti.. Pastu ikut balik.
Yang paling gila bila time x solat tu, duk main.
Bercakap, suka2.. apa lah yang disembangkan, aku pun xingat.
Pastu bila imam dah tahiyat akhir, kelam kabut pergi masuk saf.
Konon2...solat jugak.
Padahal dah buat bising dah tadi. Pandai nak cover..
Lagi best, duk mengusha jemaah lelaki.
suka je main selak2 tabir tu.
Bukan ada pakwe pun.haha...
nama pun budak2 kan.
tapi perasaan masa tu seronok lah.
Suka nak pergi terawih.

Bila dah makin besar tu, makin faham lah.
Umur 11 tahun ke atas dah tak main2.
Solat serius je..ikut semua rakaat. Xde ponteng2.
kalau ada pun sikit2 lah..
Tapi tetaplah duduk kat saf belakang tu.
Rasa macam budak2 lagi.
At the time yang aku rasa aku dah dewasa ialah bila dah boleh dduk depan.
Bila makcik2 dah tolak aku ke saf hadapan.
Rasa macam...wow!! nak dewasa ke aku ni..haha..
Sampai dah boleh duduk saf depan sekali.
Join tadarus al-quran.
How,,,masa berlalu cukup pantas.

Sekarang ni boleh kata jarang dah aku tengok budak2 jalan pergi terawih.
Dorang dah tak rasa fun ke dengan terawih tu ya??
Yela, terawih ni ada dalam bulan ramadhan je.
Nak salahkan sape?? Biasa la...dunia berputar.
Teknologi mengatasi segalanya.
Kalau pergi pun masjid, handphone xlepas. Pandai update je.
Kita dulu duk main2..ada yang main mercun la..
Lebih fun zaman dulu.
but.. wat to do kan....huhu...

Saturday, July 4, 2015

#Cabaran20Hari: Amalan berbalas juadah di bulan Puasa



ini merupakan amalan yang bagus dan mulia.
aku duk kat kampung amalan ni still ada.Masih,
Untuk situasi ni, aku bercakap dan tulis dengan pemerhatian kat kawasan aku lah. Kwasan lain tak tahu.
Aku tengok, amalan ni still ada, tapi x selalu.
bertukar2 juadah antara jiran tetangga.
kalau nak kira maksud jiran tu yang aku belajar PAI, PSI, PQS dulu ialah yang mana rumah/mereka yang tinggal 40 buah rumah sebelah kiri, kanan, depan dan belakang dari rumah kita. Itu lah jiran.
Cuba korang kuar rumah. Dan kira lah..tengok sampai jauh mana jiran2 korang.

Yang mana aku tengok, buka kata bulan puasa lah, bulan2 lain pun ada bertukar2 juadah ni.
Biasanya bertukar2 juadah ni berlaku pabila kita masak sesuatu yang special.
Buat puding kastard jagung istimewa baru hantar jiran.
kalau goreng ikan kering je ada tak yang hantar jiran???
xde kan...melainkan jiran kau datang mintak sebab teringin sangat.
mungkin mengandung.. :-D


huiii...cuba kalu ada mamat handsome mcm diatas tu sebelah rumah aku. Confirm hari2 aku rajin masak best2 dan bagi kat dia.
Situasi mcm ni biasa banyak berlaku kat student2 di rumah sewa.
Selalu jugak kami2 kat rumah sewa, kalau masak pape yang istimewa sikit dari hari biasa bagi kat kawan2 lain , hantar ke asrama untuk kawan2 kat sana ke.
Bagi untuk yang kenal jelah. 
Nak bagi kat makcik2 kampung, setaman segan. Kang xsedap.. huhu
Tapi untuk ramadhan ni, tak ada rezeki plak nak buat sebab x berkesempatan sambut ramadhan kat rumah sewa.
Kalau x... boleh lah jugak hantar kat rumah geng2 ustaz selang sebelah rumah aku tu. Bulan puasa kan xlah nampak sangat nak mengorat.
Budak2 pengajian islam rasanya. Selalu la aku kuar g kedai, g buang sampah ke tengok dorang duk menghafal al-quran kat luar. Fuhh... trcabar iman.
Petang2, main badminton, pakai kopiah, main dengan kucing. Aku ngintai kot tingkap selalu... kah3..
tapi....x tergoda pun. Hati dah digoda orang lain walau xpernah lagi tengok dia baca quran, pakai kopiah.. coming soon insyaAllah..oppssss...
Eh, termengarut plak. Kita sembang pasal amalan berbalas juadah kan.

Next...untuk amalan ni,banyak dilakukan dan diberi kepada sepupu sepapat dan kenalan yang hampir je.
Hulur juada untuk makcik depan rumah, sepupu selang 10 buah rumah, nenek sedara hujung kampung. Macam tu lah.
Jiran2 sebelah yang xde pertalian darah ni..hmmm.. tengok jelah.
Kadang2 tu bukan apa, bukan kata mementingkan ras, pilih kasih ke. 
Tapi nak bagi2 ni kita tengok jugak lah...ada jiran yang kita x berapa kenal, kan bagi entah makan ke tidak, ada jiran2 yang tak bertegur sapa.

Tapi sebenarnya melalui bertukar2 juadah ni boleh merapatkan silaturrahim kan?
just x jadi amalan selalu sebab tak d praktikkan.
masing2 ada alasan tersendiri..biarlah. Jangan mengata orang.
nak2 kalau dekat bandar tu. Banyak faktor yang menjadi halangan amalan ni tak dapat diteruskan. faktor2 tu kalau bincang sampai lusa pun x habis.
aku belajar antropologi, sosiologi... faham banyak perkara yang mempengaruhi.
Amalan nenek moyang kita yang dirutinkan dulu kini makin lesap disebabkan arus kemodenan, persekitaraan yang merubah sifat, diri manusia.
Yang menghilangkan norma2 dalam masyarakat.
Boleh nak kembalikan. Dengan cara apa??
Dengan dan bermula dari kitalah.
Xpayah nak kata orang, xpayah nak tunding jari kat orang, xpayah nak membebel panjang2 untuk orang.
Tunding semua kat diri kita.
Kita mulakan...buat balik amalan ni. Mula2 kekok, lama2 serasi lah.


*air tebu sekarang dalam kritikal eh???huhu... dikatakan ada air kencing tikus. Seram dengar sebab air kencing tikus bahaya. Lagi seram sebab aku suka air tebu...huhuuuuuu.. tengok kat bazar banyak je, fresh2 lagi... nak beli takut. Tak pasti dorang basuh ke tidak kan. Dah jadi was was pulak. Kena tanam tebu sendiri lah pulak...

Friday, July 3, 2015

#Cabaran20Hari: Kuih Kegemaran di Bulan Puasa

semua kuih aku telan.
tak adalah istilah kegemaran sangat.
rasa teringin nak makan buat, beli.
Cendol, puteri ayu, seri muka, kuih cara.
sesekali tu ada la teringin kan nak makan kuih tertentu.

kalau citer zaman kecik2 dulu banyak lah.
nafsu bebudak. membuak2 kan. haha..
puasa pun takat tahan dahaga dan lapar.
kira berbuka tu kena raikan betul2 dengan segala jenis makanan.
kalau dulu wajib beli gula melaka/onde2 dan puteri mandi.
Puteri mandi tu aku suka.
Dia cam manis..suka kelapa dia tu.
dulu pernah juga buat.

tapi dah makin dewasa ni, kuih2 ni xmasuk dah dalam senarai.
puasa tahun ni, sebiji gula melaka or puteri mandi pun aku xmakan.
walaupun ada je ayah,mak belikan. tak rasa nak makan.


Yang berbalut daun pisang kuih lepat pisang. Lama xmakan. Dia pulut, then dalam tu pisang. oh, maafkan jari itu. Ramai orang, ambik gambar pun cepat2 je kalau tak kena langgar nanti.


Kuih muih yang aku snap kat bazar ramadhan. Kuih Muih tradisonal di malaysia, terengganu, kelantan. see..tu baru separuh. Banyak lagi kuih lain2. macam2. Yang sudah dimodenkan pun banyak. 
Aku duk perati tengok, banyakk kuih2 ni. Aku taklah rasa terliur mana. Then terpikir, habis ke nanti.. 
tengok2, ramai je.. sorang datang beli 2,3 ringgit. 
Bulan puasa, semua benda nampak tempting. 
Karipap yang hari biasa kita x endahkan, tapi bulan ramadhan ni terusss rasa macam tengok ayam golek. 
Beli sampai rm10. ada ke? haha.. 
tak kisah lah nak beli banyak mana pun kuih muih ni. Asalkan x membazir. 
Kita ni kalau pergi bazar tengok orang beli xcukup tangan,penuh dengan plastik jangan terus nak mengata dia membazir, nafsu tinggi segala. 
Mungkin dia anak ramai, setakat kuih 20ringgit sekali hadap je. 
Mungkin dia nak bawak pergi masjid ke. Positif je.

Kesimpulannya dari story kuih muih kegemaran ni, untuk aku semua kuih kegemaran, sebab aku boleh makan semua walau sikit atau banyak.
proud be a malaysian, malay... banyak makanan. haha..
this is keunikan yang ada kat negara kita kan.
kuih muih ni pun ada dari masyarakat india, china yang diubah dan boleh diterima telan dengan anak tekak rakyat malaysia tanpa mengira bangsa.
kira dengan makanan ni berlaku la proses asimilasi, amalgamasi, akulutrasi semua tu...hihihi....
till then.

jap, bubur lambuk masuk kategori kuih muih tak???
bubur lambuk sesungguhnya memang kegemaran aku dengan sepenuh hati.
bagi 1 kawah aku boleh habiskan.
serius suka.
tapi kalau yang beli, aku akan try satu sudu,
kalau tepat citarasa aku makan terus. kalau x menepati citarasa?
aku buang dalam periuk, panaskan and alter balik. tambah la garam gula.
pastu makan lah.. kalau kuih lain dah xsedap xmakan dah.
tapi bubur lambuk aku akan alter balik juga sampai jadik sedap.

Thursday, July 2, 2015

#Cabaran20Hari: Pengalaman Manis Di Bulan Puasa

Nak cerita pengalaman manis bulan puasa tu, segalanya manis lah kot.
Bila masuk bulan ramadhan tu, diberi umur panjang, kesihatan yang baik syukur alhamdulillah..
Bila datang bulan Ramadhan ni banyak perkara best, manis dan seronok untuk kita buat. Yang tak ada pada bulan lain.

1- Sahur
Bulan lain tak ada sahur. Eh tak, bukan bulan lain, bulan lain kalau kita puasa pun sahur jugak. Tapi ramadhan ni special sebab dapat sahur ramai-ramai. Tengok ragam macam2 nk blh ke bangun sahur. Tak tahu nak cakap, tapi sahur ni aku suka. Masuk dalam kenangan manis jugak.

2- Terawih
Okey terawih ni lagi lah. Memang bulan puasa je ada.. kalau ada yang kata solat terawih bulan muharam ke, itu semua sesat. Ramai2 terawih kat masjid. Tak pun buat sorang-sorang. Kekuatan datang sendiri, dengan rahmat bulan ramadhan ni.

Ingat kalau zaman kecik2 dulu, pergi masjid terawih jalan kaki je. Janji nga kawan2, sepupu.. jalan ramai-ramai. kena kejar anjing. Berhampiran rumah aku ni aku rumah china. Selalu la anjing2 menyalak kitaorg lalu. Padahal anjing tu xkejar pun sebab terkurung dalam pagar. tapi feeling dia bila anjing menyalak tu rasa macam dia kejar. Seronok. Zaman sekarang ni jarang and hampir x ada la pulak aku tengok budak2 jalan ramai2 p terawih. Walaupun tak terawih. tapi, my personal pendapat lah. Elok dia pergi. Walau solat terawih x penuh, duk main kat belakang ke. Sebab dia kat rumah Allah. Ada tarbiah di situ. Ada keberkatan, rahmatNya. Biar budak2 rasa seronok kat masjid. Kalau dorang bising pun, jangan marah mengherdik, biarlah dengan cara mendidik agar dorang rasa xgerun dengan masjid.

3- Buat Biskut Raya
Yang ni best jugak!! buat biskut raya... bakar biskut raya. aku tiap2 tahun buat kerja ni dari kecik. 24tahun kot duk membakar biskut raya. haha..Zaman buat dengan mak kecik2 dulu. Tolong bakar, tolong letak hiasan. Pastu partner dengan sepupu buat, sampai pukul 2,3 pagi. Macam2 biskut yang kami karutkn.. reka sendiri.. pandai2 ikut acuan sendiri. Mula2 ikut resepi, lepas tu rasa lembik je.. tambah gandum lagi.. keras pulak, then tambah marjerin. hohoho.. tapi menjadik lah bila bakar tu. Sedap je.. Walaupun tekstur x sama macam yang profesianal. Then lepas tu, aku start independent. Buat sorang2. Rasanya dalam umur 13 tahun kot mak aku lepas buat biskut sendiri. Mengadun, membentuk, membakar, menyusun. kakak and adik aku bantu sikit2. Kira macam buat biskut ni dah jadi tugas aku. and i like it. Aku suka memasak, suka duk dapur. Buat biskut,kek segala ni lagi lah suka. Suka tu x smestinya pandai ya. Kadang2 x menjadi, tapi buat jugak. Boleh lah ditelan.. bila buat sebab minat memang best, kita enjoy..
tahun ni...macam malas. tapi...buat jugak lah kot.

Biskut apa ya yang best sekarang ni?? yang senang2 nak buat and sedap...

Wednesday, July 1, 2015

#Cabaran20Hari: Pengalaman Pahit Di Bulan Puasa

Sepanjang ingatan aku ni tak ada lah pengalaman pahit bulan puasa.
Semuanya ok.
Pahit tu mungkin jugak kita kalau boleh xmahu kenang lagi peristiwa tu.
Tak mahu benda tu berulang kembali dah.
Kalau setakat kenangan berpuasa kat asrama, hostel and jauh dari family tu rasanya x pahit. Hmm...mungkin pengalaman sedih la tu, tapi sedih yang memberi memori. 
Sebab dari situ kita belajar berpuasa kat tempat orang, bergaul dengan kawan2, masyarakat setempat. Sedih tapi menyeronokkan dan agak best untuk dikenang nanti2.

Kalau tanya pasal pengalaman yang berlaku dalam bulan puasa yang memang aku tak mahu berulang lagi sampai bila2 ialah, test driving bulan puasa. haha..
Ya Allah... tak tahu nak cakap.
Rasa macam tak happy je sambut puasa.
Ni peristiwa tahun 2012, aku buat lesen kereta.
Daftar awal lagi, tapi masuk belajar lewat dah. Dan terbawa ke bulan ramadhan.
Dan test JPJ pun bulan ramadhan.
Agak tertekan. Pagi2, lepas sahur tak boleh relax2.. siap2 kena pegi kelas memandu.
Dalam minggu kedua puasa rasanya aku kena test dengan JPJ untuk mendapatkan lesen P.
Korang tak stress ke time nak test?? ahaha... sungguh x tenang rasa hidup.
Risau tak lepas lah. Nervous dengan pak JPJ lagi.

Dan...akhirnya untuk test pertama aku gagal tang parking. warghhhhh,,,,
hahahaha...nak nangis ke nak gelak time tu tak tahu.
Part bukit, jalan raya clear je. Parking memang aku slow sikit.
Dapat pulak JPJ yang jaga time agak strict.
Dengan itu,,,maka tambah la lagi tekanan aku bulan puasa tu selama sminggu lagi. Sebab kena ulang balik ambik part yang fail tu.
Fail parking, tapi kena ulang dengan part bukit sekali.
Gigih la berusaha, berlatih seminggu tu masuk parking.
Aku xfaham sebenarnya cara nak masuk segala tu. Ikut je cikgu bagitahu pusing 10x, tengok tayar atas line, reverse sana sini...haha.. hafal jela..

Dan time kali kedua test tu...Alhamdulillah.. lulus je.
Kebetulan JPJ yang jaga parking time tu baik.
Siap bagitahu lagi, ok undur lagi sikit..ok stop2. haha...
Lepas je habis tu... dan tengok surat dia tulis luluss... 
Fuhhhh,,,lega teramat sangat.
Baru datang feel ramadhan, nak puasa, nak p terawih segala.
Kalau tak mandi pun rasa tak basah, tidur xbrape nyenyak.

itulah kot pengalaman bulan puasa yang aku tak mahu berulang.
nak kata pahit tu xtahu lah.
Tapi aku consider pahit jugak lah. haha..

Tuesday, June 30, 2015

#Cabaran20Hari: Menu Wajib Bulan Puasa

Menu wajib bulan puasa???

Of course lah kena ada yang utama kena adaaa.....


AIR!!!!!! hahaha... (dalam gambar ni air detoks..)

mati lah aku tak ada air. Nasi xde baik. Tak kisah pon.. yang wajib air. Plain Water!!!! Air kosong.. air manis2 pun ak xlayan sangat.

Then, yang kedua:


tak rasa suasana puasa lah kalau tak ada kurma. Tak semestinya jenama Yusoff Taiyob tu ya.. apa2 pun xkisah. Ada yang x berapa suka kan kurma ni. Tapi aku ok je.. 

lagi?? ntah lah...kalau kata menu tu, lauk hari2 berlainan, Memang xde spesifik tiap hari sepanjang ramadhan kena ada ayam golek ke. NO. Sebab ada kan yang jenis memang kena ada lauk tu. Berbuka puasa je kena pastikan ada ayam goreng. Macam upin ipin.. haha..

Tapi kalau nak cerita pasal makanan yang time puasa ni selalu ada, lebih kerap daripada hari-hari biasa tu banyak lah. Such as:


Cendol... ntah. Kalau kat rumah ni tiap kali puasa maka cendol ni boleh dikatakan selalu ada. Walau tak hari2. Hari lain kalau feeling dia len kot. haha.. tu aku tambah dengan air kelapa bersama isinya sekali. Inovasi.. best!


nampak macam bahulu?? noo.. sama tak x serupa. i'm not sure lah macam mana nak eja dia ni. tapi sebutan dia dalam bahasa dialek tempatan aku ialah nekbat. Ke negeri lain panggil apa?? kuih ni disira dengan air gula. Bentuk dia ala2 bahulu lah, tapi tawar dengan itulah dia disira dan dimasak dengan air gula. Ni jumpa time ramadhan je ni. Bulan lain pun ada, tapi kurang. Atau kita tak rasa nak beli sebab rasa macam ni kuih ramadhan. 

Same goes to cendol, puteri mandi segala tu. Kita dah rasa macam kuih ramadhan. Tapi benda tu bagus jugak, sebab kita wujudkan keistimewaan ramadhan tu. Sebab sekarang ni kalau tengok kemeriahan ramadhan dah berkurang. Budak-budak hari ni pun x de rasa excited dengan ramadhan. Kita dulu dengar pengunguman puasa tu kemain excited, tunggu je depan tv. Still sekarang excited. Tapi budak2 hari ni, hmm...tengok gitu je. Xde respon "yeay" pon..hahaha.. 


Internet

Dah lama tak lepak Cyber Cafe (CC). Now aku dekat CC. best lepak sini. Terasa keremajaan disini. Pagi2 ni tak ada orang sangat. Budak2 sek...