Friday, May 31, 2013

AdaMu

Merenung ke luar jendela..
Melihat kebesaranNya
Mensyukuri segala nikmat
Yang dikurniaNya di dunia

Kau berikan ku kekuatan
Untuk berpegang pada jalan
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku ada Mu Tuhan

kerna Kau Yang Satu
Yang setia bersamaku
Dikala ku jatuh ku bangkit kernaMu
Kutahu ku adaMu disisiku selalu
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu..

Ku tahu ku ada Mu Tuhan~~~


Tuesday, May 14, 2013

IMY

rindu dengan my BFFs... xtahu nak cakap. kekadang kitaorg ni ada link yang sangat kuat..mungkin sebab dah lama berkawan.. dah lama xjumpa sama2. last raya cina ari tu kot. msj pun xlah sekerap dulu.masing2 sibuk..

tapi..hari ni sedikit sayu hati.bila masing2 msj ada problem..trmasuk aku sendiri.. ya,masalah tu biasa,semua orang ada masalah. tapi bila kita tak boleh nk tanggung sorang2, kita perlukan seseorang untuk luahkan. sedih sangat bila kita xboleh berada kat sebelah dia. even xdpt buat apa2 untuk selesaikan masalah tu,tapi dapat hilangkan airmata pun xpe. macam aku pun, dalam tengah kusut,serabut nak seseorang yang kita boleh share our burden. bukan xde kawan kat sini. tapi, memang sangat susah untuk aku rapat+baik dengan org. kena betol2 masuk.. dikira rapat+baik n masuk dlm BFFs list kalau aku boleh cerita kat dia setiap benda yang terlintas dalam hati n fkiran aku. tadi T-hah msj,pagi2 kot..walaupun x detail,tapi kita faham la apa masalahnya.. mira pun,dah 2,3 hari kitaorg duk msj2 n dia pun ada bebanan dia jugak skarang..same with me. serius,rasa nak pegi dekat korang, ambik n lari jap p mana2. rindu sangat2...~~!!!


dah nak masuk 10tahun berkawann!! dari brpakaian sekolah smpai skrang pakaian dh mcm2 jenis..haha.. kalau nak citer satu2, kenangan spnjang 9tahun lbh ni mmg x abis la.. pahit,manis brsama. mcm mana kitaorg boleh mantain our frendship wlaupun brjauhan....sek rendah pn ak ad kawan baik,dekat lagi duk sekampung,tapi lepas dh bawak haluan masing2.. kat univsty ni pn ada kwan baik...tp xsampai tahap BFF. bkwan dekat unvsty je..

I Miss You la~~bila free semua ni...!!!jom p bercutiiiiiiiiii~~~~~

Saturday, May 11, 2013

Puding Roti Chocolate Chipss Tiruan

ni buat masa cuti sem awal bulan 4 lagi kot.. terliurrr tengok dekat blog kak D.. balik try..and sedapp!!(puji sendiri)..sebab tambah coklat chipss..rasa ala2 kebaratan sikit...

nak resepi sila lawat http://comatosewithbraindamage.blogspot.com/2013/03/puding-roti-kismis-madinah-bersulamkan.html  (ambik kauu..dia punya nama resepi tu...)

ni versi yang aku buat.. ^___^


sebelum matang!!

berbahagialah kamu disana...


DONE!! boleh makan...

boleh makan mcm tu je,atau makan dengan sos kastard.. untuk buat sos kastard tu senang jugak...adik aku ajar..

tepung kastard+susu cair+gula:masakkan bersama2=DONE!!
tp tepung kastard xperlu banyak sangat, takut terlebih pekat..tapi bergantung lah pada keselesaan dan kegembiraan masing2 suka makan yang mcm mana!! aku mmg lemah dalam nk bagi sukatan2 ni2...




p/s-mcm pelik je aku panggil sos kastard, xingat biasanya kat umah aku pnggil ap ya??ke mmg sos kastard jugak..hmmm...

Stress??

Program ni aku join bulan Februari lagi.. tapi suka hati la, baru nak update sekarang..!!

Nama program: 3M-Megenali, Memahami dan Mengurus Stress.. anjuran unit Kaunseling dan Kerjaya my Universiti la..(university oxford)hak2..

22 Feb lg tu...hahaha
Apa itu Stress???? (aku bagi note2 yang aku salin jelah... ^^)

*Stress ialah bila masa ada sesuatu yang membebankan.
*Stress boleh menganggu atau membina kehidupan seharian

ada 2 jenis stress..
pertama EUSTRESS- stress yang baik..yang membina.seperti tekanan untuk mencapai kejayaan.stress,tapi kita nak..
kedua, DISTRESS- stress yang membunuh, menganggu kehidupan. seseorang tu tak boleh nak menyesuaikan diri dengan keadaan tekanan itu dan boleh jadi merosakkan diri sendiri..(kes2 bunuh diri tu)

Tanda2 stress:
emosi- tak stabil, bermuram, cepat marah, rasa sunyi dan murung.
kongnitif- dari segi ingatan mudah lupa, hilang tumpuan, dan berfikiran negatif
fizikal- mudah/selalu sakit, sakit dada(sesak nafas)..
tingkah laku- makan lebih, mengabaikan t/jawab, pemakanan tak sihat, merokok, minum arak...

Faktor:
Dalaman- perwatakan kendiri yang terlalu idea,kongnitif.. kelemahan komunikasi dan berbahasa..
Luaran- sebab persekitaraan (tekanan kerja maybe), keluarga(bermasalah), rakan2 (xnak berkwan,mengumpat ke..)

untuk menangani stress, sila lah amalkan kehidupan yang sihat dan positif.. tu je caranya.. minda sentiasa positif,setkan dengan benda2 baik saja.. anggaplah tekanan yang kita kena hadapi tu sebagai satu cabaran.. minta bantuan degan Allah,solat,zikir dan berdoa untuk yang bergama islam, yang non-muslim masing2 juga ada caranya kan?.. juga,amalkan kehidupan yang sihat, enjoy2 je..dan exercise la..sebab dengan exercise akan mengeluarkan endorfin yang membolehkan kita rasa relaks dan happy..!!

nak share jenis personaliti manusia ni,ikut warna.. bukan ikut warna kesukaan korang,tapi tengok personaliti korang2 semua di warna apa.. dan juga Puan kaunselor tu cakap, dengan mengenalpasti dan memahami jenis2 manusia ni jugak dapat kita kurangkan stress dan masalah..

1- EMAS : berdisiplin, keras hati, nak cepat ( ciri kepimpinan)
2- JINGGA : jenis yang tak kisah je(slumber rockkk!!), spontan, sempoi
3- BIRU : seorang yang emosi, sensitif, pendengar yang setia
4- HIJAU : apa2 terjadi dia nak yang logik akal je, nerd, budak2 kat depan dalam kelas..budak libry, hanya sibuk dengan diri dia je,cari maklumat2, dan hanya menerima fakta sahaja!!

so, anda warna apa???
Puan Kaunselor bagi tips untuk student2 yang buat group asaiment. nak asaiment disiapkan dengan baik, sistematik dan jayanya?? kena bahagikan tugas tu ikut sifat dorang!! dalam kumpulan tu,mesti ada sorang yang mmg nak asaiment tu cepat siap,nak buat skrang,yang tepat masa. so,dia EMAS dan kena jadi ketua.. jadi, agihkan tugas pada member yang lain. bahagian2 cari maklumat,sila bagi pada budak HIJAU, sebab dia budak libry,suka surf2 maklumat..mmg dia suka dpt kerja mcm tu.. kalau ada kerja lapangan,atau benda2 yang kena kaji or mungkin untuk present/soal jawab/apa2 y berbentuk visual,  bagi pada budak JINGGA~ kalau bagi budak JINGGA ngadap buku kat libry memang lambat la..dia mngkin buat,tp dengan tpaksa.. dan budak BIRU, dia suka bab2 menaip ni..suruh dia type.. (tapi kena tengok2 jugak..takut ayat2 tu nnti akan terlalu puitis..) ..selamat mencuba... till then.. wassalam..





B.O.S.A.N

Assalamualaikum..

bosan yang teramat sangat nie... hujung minggu,cuti.........tapi xrasa enjoy pun. mungkin sebab air xde... mungkin jugak xde aktiviti best.mungkin jugak mood tengah so-so je nie...

jadinya...akanku update blog ni sebanyak mungkin...walaupun letak gambar je. banyak aktiviti2 lepas,minggu lepas ke, bulan lepas ke, bulan lepas ke...tetap nk citerrrr....nak menaip tanpa henti sampai boleh.blh up 10 entry ke... hihihi


Saturday, May 4, 2013

VOTE

Assalamualaikum.....


selamat mengundi untuk semua.. undi adalah rahsia..
tapi sebelum tu....
solat istikarah dulu,sebab kita berhadapan dengan pilihan..
segalanya Dia yang tentukan..
kadangkala benda yang kita rasakan baik, sebenar tidak disisiNya..
dan benda yang kita rasa tak baik, elok disisiNya...
sesunggunya Dia Yang Maha Mengetahui..
so...solat istikarah,minta petunjuk, doa banyak2 moga nanti xkira siapa yang menang/naik..biarlah org yang diredhaiNya...insyaAllah... !





# INI KALI LAH @ LAIN KALI LAH ???? hehehe... ape2 pun,doakan yang terbaikk!! demi agama, bangsa dan negara! 

Internet

Dah lama tak lepak Cyber Cafe (CC). Now aku dekat CC. best lepak sini. Terasa keremajaan disini. Pagi2 ni tak ada orang sangat. Budak2 sek...