Saturday, July 28, 2012

Selera Ramadhan


bulan Ramadhan..puasa..memang bulan menguji banyak perkara..
kena tahan macam2 benda..
nk dengar lagu korea pun agak2 je rasa.. hahaha.. tapi dengar jugak la kan..>_<

tapi..sejak 2,3 tahun ni.. selera mengidam teringin nafsu makan di bulan ramadhan dah makin berkurang untuk aku.. esp untuk tahun ni..
biasa zaman budak2..remaja, berbuka ni nak makan cendol,nak kuih ketayap,nak ikan bakar,daging bakar,ayam golek, itik golek, lembu golek.. macam2 jugak la request untuk mak masak atau belikan..
tapi sekarang ni, ya, aku memang suka makan..tapi untuk puasa kali ni,. tak teringin nak makan apa2... sekarang ni pun,tertanya2 juga diri sendiri, aku nak makan apa?apa yang aku terliur?? apa?? no...tak tahu..tak ada.. untuk setakat ni la.. tak tahu la kan,kot2 esok teringin apa2 pulak..hati manusia mudah berubah..tapi sepanjang 8hari berpuasa termasuk hari ni, xde la lagi craving gila2..dan bukanlah jugak mati selera terus..setakat tengok tu,macam tengok air kelapa,sedapnyaa...tapi tak rasa wajib beli,nak jugak mcm2 mana pun,duk meleleh kat c2..x..
masuk berbuka pun,redha dengan apa yang ada.. dah tak rasa nak bersungguh2 ambil tiket no1.. berbuka dengan kurma+air memang dah keyang sangat.. tapi ambil la sikit nasi lepas tu,untuk energy,setakat setengah senduk je blh masuk..huhu.. tapi......kalau bersahur blh telan banyak pulak.. aku rasa aku yang paling berselera untuk sahur..even just dengan ikan goreng pun.. ^^
ini lah kan..yang dikatakan,bila umur meningkat tua..hahahaha.. -duk mengira detik berbuka,p bazar, beli semua jenis makanan yang nak,minum 10jenis air, pikir baju raya siap ke tak lagi-..benda2 ni semua still pikir,tapi bukan lah menjadi keutamaan..sebab ada lagi benda lain yang lebih penting untuk kita pentingkan.. hehehe..faham2 kan lah..

selamat berpuasa dan berbuka.. terawih dan sahur jangan lupa.. ^__^

Sunday, July 22, 2012

Ramadhan- Projek Masak2

Semalam..1st day puasa..
biasa la kan.. puasa,makanan tidak dapat dipisahkan..
kadang2 bukan nak makan sangat pun..tapi menjadi kebiasaan,adat pulak kena ada makanan tambahan yang lain..macam kuih muih,puding ke..
semalam..adik aku nak buat onde-onde atau gula melaka..
plus buat Puteri Mandi sekali..sebab adunan dia sama saja..


Blend daun pandan dengan air.. (dalam 1 cawan)

lepas tu tapis..ambik airnya sahaja

tepung pulut..ni xde sukatan..ikut resepi mak.. tepung pulut setengah bungkus tu..tambah tepung beras sikit(4 sudu).. dan sedikit air kapur.. dan air daun pandan tadi.. masukkan slow..and uli.. tak ada sukatan yang khas..ikut rasa sahaja..agak2 dah jadi doh..ok la..


jadi macam ni.. agak2 boleh dibentuk..

bulat2 kan..tekan leper..masukkan gula melaka yang dipotong dadu

bulatkan cantik2

masukkan dalam boiling water.. bila dah terapung tu,maknanya dah masak.. angkat,sejatkan,,

golekkan atas kelapa.. (kelapa muda yea..tambah garam sikit)..golek2 hingga rata..siap!!

lepas tu..kat bawah buat puteri mandi pulak.. sama sahaja adunan dia.. cumanya, kalau onde2, bulat2 kan dan letak gula melaka kat dalam.. tapi puteri mandi, just bulatkan and penyet sikit,terus masukkan dalam air yang mendidih tu.. kat bawah nak buat mandian dia..hehehe...

kelapa+air+gula melaka/gula biasa sesedap rasa(tapi kurangkan lah manis yea..hehe).. biarkan sampai kelapa masak dan agak lembik..siap!!

siap,gaulkan puteri yang kita bulat n penyetkan(y dah masak dalam boiling water tu la)denga mandian dia ni.. jadilah Puteri Mandi!!

saja..berkongsi aktiviti dan resepi.. bukan lah resepi sangat..sebab buat pun tanpa ada sukatan yang khas..just resepi ibu2,nenek2.. yang dah mahir..dan ajar kita dengan teknik dia jelah..campak2 dan main rasa agak... kalau nak resepi yang betul2, sila dapatkan dekat blog masakan..  ^__^ selamat berbuka!!!

Saturday, July 21, 2012

Ramadhan 1 - Tahun ni lebih best

Assalamualaikum..salam 1 Ramadhan~~~

Lebih best? apa yang lebih best??
Puasa tahun ni lebih best dan tenang untuk aku...
ya...setiap tahun Ramadhan sama sahaja, apa yang kita diperintahkan untuk lakukan adalah sama sahaja..begitu juga dengan ganjaran pahala dan lain2.. tetap sama setiap tahun...

Tapi..yang lainnya adalah suasana.. ^__^
setelah lama tak dapat berpuasa dirumah..
akhirnya tahun insyaAllah sepanjang 29/30 hari Ramadhan, akan ku lalui dirumahku syurgaku ini...
tiada apa yang lebih menyeronokkan..
bazar ramadhan,kat mana2 pun ada..lauk pauk best pun kat mana2 ada juga..
terawih pun sama..
tapi.....suasana di rumah sendiri,kampung sendiri..masakan dari ibu sendiri tak akan dapat cari kat mana2 ^__^

Kalau tahun lepas, rasanya untuk 1st day puasa, aku sempat bersahur sahaja..
lepas bersahur,pagi tu..terus terbang naik bas balik U.. sedih..sedih.. mungkin bagi orang lain tak ada apa2.. relax je..angkat beg naik bas balik u.. berbuka dengan kawan2, p bazar... tapi aku lain.. nak kata manja,ye jugak.. haha.. rasanya hati ni mudah sedih,teringat.. (padahal dekat je pun U dengan rumah..dalam 2jam je)..

Satu je..yang dapat mengurangkan lah sikit rasa sedih tu..iaitu dengan bawak bekal dari rumah.. tak kira la apa2 pun..tak tahu la orang lain macam mana.. tapi, sebelum puasa (kalau puasa jatuh pada hari yang ada kelas, aku balik la hujung minggu sebelum puasa tu..WAJIB balik..).. sebab?? nak bungkus bekalan untuk puasa dekat U..walaupun orang lain tak balik, tak kisah pun..aku balik sorang2, pergi semula sorang2..jalan sorang2..tak kisah..asalkan dapat apa yang aku nak.. dari aku duk sedih2 nak berbuka dan bersahur tu..

Apa yang biasa aku bawak untuk tahun2 lepas??


tadaaa~~~!!! ni gambar tahun lepas..ada juga aku masukkan dalam entry tahun lepas.. jenguk2 la ruangan "ramadhan" tu..


tu dia.. satu beg penuh,semua makanan!!!!ada sape lagi yang perangai macam aku ni?? yang wajib nya aku akan paksa rela mak aku buat sambal ikan bilis.. ikan bilis akan digoreng garing dengan minyak macam biasa.. pas2 buat sambal asing..asalkan tak campur dan tak sentuh dengan jari jemari salleh insyaAllah tak basi.. tapi tak de lah boleh simpan sampai sebulan..takat 2minggu pun syukur alhmadulilah la..(tak de peti ais pun).. so,dengan sambal bilis tu la pengubat hatiku ini.. berbuka ambik sikit,bersahur sikit..nak bagi rasa air tangan ibu.. selain sambal bilis, yang wajib jugak adalah serunding!!! serunding daging.. walaupun bukan yang mak aku buat..tapi mak aku beli..kira boleh lah~~ hehe.. serunding makan dengan roti time sahur ke.. pas2 yang lain2 tu macam biasa la..biskut2,kurma,junkfood, and macam yang korang nampak dalam gmbr tu.. (kicap penyedap rasa..wajib ada juga dekat asrama ni).. 

ala..tu citer tahun lepas la..rindu jugak sebenarnya dengan suasana sambut puasa dengan kawan2..walaupun ada sedihnya..tapi pengalaman tu penting.. ^^ kat mana2 pun kita puasa..tetap sama,tetap membawa misi,matlamat yang sama.. hanya suasana yang berbeza..so,pandai2 la kan menyesuaikan diri.. hehe.. kiranya tahun ni, tak boleh la nak berlagak buat entry "Balik Kampung".. hahahahahhaa... 

Selamat meneruskan ibadat puasa.. now, baru pukul 7.40pagi.. moga2 bertahan la yea.. nak2 yang warga dah matang mumayyiz tu..jangan duk pagi2 bukak periuk dah la.. malu kot.. sila malu dengan diri sendiri yang tak boleh nk jujur tu.. >__< (banyak pulak rasanya nak story2 ramadhan nie.. tapi nanti la dulu.. tengok petang2 pulak, kita menulis lagi.. )

wassalam~~

Salam Ramadhan ~~^^~~

Assalamualaikum~~~

Salam Ramadhan untuk semua muslim..
insyaAllah, esok sabtu 20/7/2012 bersamaan 1 Ramadhan 1433 hijrah.
apa yang diharapkan, moga2 Ramadhan kali ni kita dapat lakukan yang terbaik..
seperti yang kita tahu.. Ramadhan, bulan penuh kemuliaan, penuh keberkatan..
bulan yang Allah tawarkan pelbagai  peluang untuk rebut..
ganjarannya?? diakhirat kelak kita akan dapat..atau mungkin di dunia juga Allah akan bagi untuk kita.. yang penting, ikhlaskan hati berpuasa, meninggalkan laranganNya, melakukan suruhanNya, mengikut sunnah Rasulullah S.A.W, perbanyakkan amalan sunat.. insyaAllah akan mendapat ganjaran yang besar dariNya.. dan yang penting juga, dari keikhlasan itu, adalah untuk mendapat redhaNya.. dalam apa jua yang kita buat,dan untuk siapa jua kita lakukan, yang paling penting adalah untuk mendapat keredhaan daripada orang itu kan?? baru kita dapat apa yang kita nak dengan berkat....
sama2 lah kita meningkatkan apa yang patut kita tingkatkan..dan kurangkan apa yang patut kita kurangkan..dan..tinggalkan apa yang patut kita tinggalkan.. diberikan aqal dan fikiran untuk kita membezakan mana yang baik dan buruk bukan??? peringatan untuk diri sendiri yang terutamanya... >__<

Di kesempatan ini juga aku nak mohon maaf kepada semua.. andai ada salah silap yang sengaja atau tidak.. sememangnya kita tak akan terlepas daripada melakukan kesilapan kan? lapangkan dada, bersihkan hati..sama2 kita saling maaf memaafi dan berdoa untuk semua dan diri kita agar dikurniakan kekuatan untuk menjalani ibadat rukun islam ke3 ini.. amin~~



Monday, July 16, 2012

Chocolate Chip's Cookies

Assalamualaikum.. ^^

Lagi 4hari nak puasa...
Moga kita semua dipanjangkan umur dan diberikan kesihatan untuk bertemu dengan Ramadhan lagi.. bulan yang penuh keberkatan dan kemuliaan.. amin..

Semalam aku ada try buat cookies coklat chip..
sebelum ni selalu buat cornflake cookies je..
kali ni nak try dulu sebelum buat untuk raya..
takut buat bulan puasa nanti and then tak jadi, aku akn stress..hehe..
kalau buat sekarang,blh la nak kenalpasti kesilapan2 dulu..
Dan..cookies semalam..alhamdulilah,ada la bentuk cookies coklat chip tu..haha..
rasa pun ada kot..tapi tidak lah sesedap otai or famos amos tu..
untuk permulaan,rasaya okey~~~~!!!!


boleh la kan?? hehe..

resepi dia... senang sahaja.. xsampai 20minit pun nak buat.. yang lamanya proses membakor.. aku ni jenis yang simple2 je..tak suka benda terlalu skema and rumit.. jadinya, aku masak apa saja dengan kaedah yang tidak merumitkan diri sendiri.. (padahal yang utamanya,kau malas kan???) kekeke... sukatan semua aku guna pakai cawan je.. resepi ni sama dengan resepi yang aku biasa buat cornflakes cookies.. sebab bagi aku..ramuan asas sama sahaja..bezanya, cornflakes cookies cmpur cornflakes, and yang ni campur coklat chip.. lagi satu, aku tak suka pakai gram2,timbang2.. rumit..MALAS~~

Bahan2:

1 cawan mentega
2 cawan red rose flour
setengah cawan gula perang
setegah cawan gula biasa/ susu pekat
1 sudu serbuk penaik
serbuk koko
Coklat chip (ikut suka)
Badam (ikut suka..tak letak pun tak apa)

Cara:

Pukul Mentega dan gula/susu..samapai agak2 dah hancur dan sebati semua..  lepas tu masukkan tepung,serbuk penaik,serbuk koko.. pukul lagi,kasi sebati.. then, stop.. masukkan  coklat chip dan badam..gaul.. bentukkan ikut suka hati.. biasanya orang  just sudukan jelah letak atas loyang..atau bulat2kan dan tekan sikit.. letak coklat chip sekali lagi kat atas kalau nak nampak comel.. ^^ adunan memang lembut la,normal.. jangan pandai2 nak tambah tepung ke apa.. lepas tu, bakar lebih kurang 10-15 minit dengan suhu 180 celc... siap..!!


okey..yang tepung red rose tu.. actually 1st time juga aku guna semalam ..
tepung red rose tu adalah tepung khas untuk biskut..yang aku baca, chef cakap, kelebihan red rose flour ni, adalah dari segi kualitinya lebih sikit dari tepung biasa..sebab tesktur dia lebih halus dan dicampurkan dengan tepung jagung dan bahan perangup.. kalau ada, try la guna tepung red rose ni..kalau tak ada, guna tepung biasa pun boleh..jangan risau.. boleh baca disini kalau nak tahu pasal tepung2  ^__^ selamat mencuba !

Friday, July 13, 2012

HOT & SPICY

siapa suka makan pedas macam aku?? >__<
kalau makan tak ada kepedasan..memang tak dapat nikmat makan..

minggu lepas je..aku try 2 resepi yang berasap..
buat maggi yang pedas gila..(tp rasa mcm nak pedas lagi la)..

masak waktu maghrib.. gelap jelah la...
dalam tu..semua jenis cili aku letak.. dahlah guna mamee kari berapi yang extra pedas tu(plastik warna hitam).. kat dalam, tambah dalm 7,8biji cili padi.. tambah lagi cili benggala separuh.. hahahaha.. memang nikmat makan..tak boleh digambarkn denga kata2... try la yea..


Yang ke2- Sambal Tauhu&Tempe Black pepper..

nampak xmenarik pun..sebab aku bukan jenis yang suka hias2.. makan je terus.. haha
ni lagi best...!!! letak black pepper lagi rasa pedas..pedas lada hitam kan best..pedas+panas.. tumis bawang+lada merah+cili padi 4,5 biji yang dah dikisar tu..sampai masak.. pas2, tempe n tauhu tu aku bakar dulu.. perap tauhu+tempe dengan lada hitam+garam+limau.. lepas tu bakar dalam 15minit.. kenapa bakar dulu?? sebab kalau tak nak goreng,nak kurangkan minyak and kalori..haha.. dan aku sebab aku tak masukkan teru benda2 tu,biar mereneh dalam sambal yang ditumis tadi, sebab tak nak tauhu hancur...tauhu kan lembut..mudah hancur kalau reneh n kacau2.. dats why bakar.. lepas bakar tu,kuarkan and gaul dengan sambal.. potong cili pulak(aku guna cili benggala lagi...best)..and tabur.. makan!!! best~~



p/s- memang la gambar nampak xbest.. sebab guna kamera hp je..plus aku tak pandai hias2..tapi...rasanyaaa...memang best tak terkata bagi aku..hahha.. try buat dulu

Tuesday, July 10, 2012

Saseng

Dulu time news JYJ and Saseng trsebar..
ramai yang hentam kot..cakap macam2..
that's not right..walau apapun tetap fans..kena layan..
tapi.. haters tetap haters..
sehingga trjadi pada artis yang diaorg minat,baru nak kecoh..
tahu kan sekarang apa perasaan Jaechun's Fans masa tu??
that's we called karma~~ >_<



"The Shocking Brutality Of JYJ Yoochun's "Sasaeng" Fans

The Shocking Brutality Of JYJ Yoochun's "Sasaeng" Fans. Sasaeng fans are often described as obsessive fans that follow their idol stars around constantly and who try to dig into every aspect of their lives, even to the obnoxious point of stalking.

On July 10th, a picture of Yoochun's daily life was posted onto an online community board with the caption, "Sasaeng fan of Park Yoochun installs CCTV camera in his parking lot."

In the screenshot picture, one can find Park Yoochun hiding behind walls to check if there are any sasaeng fans before getting the courage to finally walk into his own home.

The sasaeng fan, who installed the CCTV, proudly uploads these screenshots to various online community boards as if it’s a prideful possession.

Park Yoochun shared his feelings about sasaeng fans in an interview with TV Report back in June. (JYJ was under fire after one media leaked videos and audio files of the members using violence against their sasaeng fans.)

"It is really hard to understand them anymore," said Yoochun. "I've tried for years to understand them and accept them as part of the fandom, but I honestly do not believe they are true fans. Sasaeng fans terrorize us with inappropriate behaviors. I know people say this is something I should deal with, but it really isn't easy.

In related news, Super Junior's Kim Heechul gave a stern warning to his sasaeng fans on his Twitter, before terminating his account on July 9th."

Credits: Billboard Korea








korang kalau kena hidup macam ni?? baru sikit nie.. setakat pasanga CCTV kat parking.. xmasuk dalam rumah,bila air.. ceroboh hp,rumah family dorang.... >_<




p/s-  aku bukanlah fans yang overprotected..no!! stalk/ambl gmbr d tmpat awam yang scara kebetulan kita jumpa/diberi jadual y dorang ada kat c2, bagi aku(mcm kat mall,street,airport,rakaman filem/cf) rasanya xde hal..but..plz give them space to walk..to enjoy..and tolong jangan pergi cari smpai ke tmpat y xsepatutnya/ yang merbahaya(follow diaorg dgn cabs start dorang kuar rumah smpai balik..u know right?? dorang accident dulu,their driver died on the spot because of that sasengss yang ikut by cabs(more than one cab)they'r human too..like us.. need rest..need privacy~~

Monday, July 9, 2012

Emir Jihan

siapakah Emir Jihan???
BF aku? kekasih gelap?? hurmm..boleh dikatakan begitu lah.. ^^
tapi........ Emir Jihan tidak wujud dalam dunia nyata nie..
macam mana tu.. hahahahaha...

okey2...
siapa yang baca novel Tuan Rumah Pembantu Rumah karya Orkid Edyliyne..
nama hero dalam novel tu Emir Jihan..
tapi.....walaupun Emir Jihan tak wujud dalam dunia nyta nie..
tapi.....jasad dia tetap ada.. hahahahahaha.pening kan...

ni la dia Emir Jihan!!!!!















tadaaaa....








Emir Jihan aka "Xiah Celup"



ini lah Emir Jihan yang digambarkan oleh penulis tu..
kalau yang baca mesti tahu kan.. agak familiar perkataan nie.. "Xiah Celup"..
sebab... muka Emir tu sama dengan Xiah Junsu(Kim Junsu)- DBSK/JYJ.. 
Heroin dalam novel tu Intan Asha Areen,memang fan Junsu (act penulis dia la kan fan Junsu..hehe).. so, bila tengok muka Emir tu,terus dia panggil Xiah Celup..

Kenapa pic diatas aku gambarkan as Emir Jihan?kenapa bukan pic2 Junsu yang lain? sebab....Emir tu as Doktor (Doktor kanak2.. hehe..comel jee).. tiba2 bila tengok pic kat atas ni..memang kena.. dia lah Emir Jihan..

Watak Emir pun lebih kurang real Xiah Junsu tu.. blur,clumsy,comel+handsome, and brilliant.. (yup,Junsu walaupun agak blur2 tapi pandai+bersungguh2)..
mesti ada yang nak google pasal Xiah Junsu macam Emir Jihan buat kan??? hahaha.. and mesti ada juga yang cakap..eh,xhandsome pun..!! sebelum nak cakap handsome ke tidak..kena lah tengok perangai dia dulu.. kalau anda boleh jatuh cinta dengan Emir Jihan, anda akan jatuh cinta juga dengan Xiah Junsu..!!!!
and... nak dengar suara Xiah Junsu yang Asha gila2 kan tu?? dengar lah.. a'ah..u all tengah dengar sekarang ni...!! yes, BGM(background music) my blog nie..!! enjoy yaaa...!!



anothers pictures of Xiah Junsu/Emir Jihan.. (promote sikit) kekeke..



ni time Emir duk baca buku..and study..



"Asha..buatkan saya air" >_<  muka selepas berjaya dengkikan Asha



bayang jelah Emir and teddy bear dia..kalau Emir suka teddy/kartun.. junsu pun lebih kurang jugak suka kartun2(teletabis??hik2)..and penggila kucingggg!!!! yess..his catss (leo,leon,tiger,bakira,pard...and ada lagi kot..just y len2 xbrape popular.. haha)


sleep~`

 cukuplah samapi cnie.. ^________________^










Sunday, July 1, 2012

Kim Kyung Tak Vs Lee Gak

tak ada pape..saje mau post pic y dh brzaman ni (zaman Joseon)..
hahahahahahaha..


that's Kyung Tak and Lee Gak.. Officer Guard and Crown Prince..
gambar ni JJ yang tweet,minggu lepas xsilap..gelak golek2 aku tgk..
2 cerita yang bebeza..2 watak yang berbeza..2 stesen tv yang berbeza..
tapi dorang jumpa di set penggambaran yang sama(w/pun just statue)..
JJ tweet kt bwah pic tu.. "Leegak, where's Park Yoochun??"
(Yoochun dah habis film drama Rooftop Prince..
and Jaejoong tengah film drama Dr Jin..)


Actually nak citer..
kat Korea ni..dorang ada satu perkampungan..
kampung yang berlatar belakang kan zaman dulu2..
so,kat c2 lah dorang akan buat penggambaran untuk drama2 gnie..
sebab tu memang nampak real sangat bila tgk citer y zaman2 dulu..

Nama perkampungan tu adalah.... Korean Folk Village..
"The Korean Folk Village is home to numerous collections of

Korean cultural artifacts, providing an opportunity for Korean children to

experience and learn the culture of their ancestors firsthand. The site
provides a venue to promote traditional Korean culture to both domestic and
international visitors, and provides an open-air learning place for succeeding
generations. The village has been developed to convey the wisdom and the
spirits of our ancestors to both domestic and international tourists."


so..kalau datang Korea(mcm aku tinggl kat Korea je kan,ajak orang datang)..., haruslah melawat tempat ni..untuk rasakan dan lihat budaya dorang.. rumah2, pakaian



RP drama
RP drama ^^

 


ni pic dari kawan aku yang baru balik Korea.. tq Pejal..bagi guna pic nie.. ^^
 


untuk yang suka drama historical ni.. boleh la datang sini.untung2 kalau kebetulan dorang tengah shooting,blh tgk2 sekali
 


ramai jugak kawan-kawan yang baru balik dari Korea.. ada yang p bulan 3 ari tu.. cuti sekolah..dan yang terbaru baru balik 3hari lepas.. bestnyaa.. nanti aku akan pergi jugak sana.. (Mekah 1st.. ^^ )







BONUS PICTURES~~!!!










BONUS 1- kalau dapat ni..memang aku usung wat balik la y baju merah tu.


pic.twitter.com/sglRmEl8
BONUS 2: Jaejoong tu.. ni kes jeles la ni.. dalam citer dia xde orang nak.. duk goda yeojachingu LeeGak pulak.. ^^


special picture!!!!



























tadaaaaaaaaaaa











SIAPA SAYA??????


Special punya picture... ni as Teka teki.. siapa yang dapat teka dia hebat~!!! (xde hadiah la)... 












p/s- rasa macam rojak je entry nie..mcam2 ada.. tajuk len..citer lain..pas2 gambar len.. main teka teki pulak.. hahahaha...layan jelah

Internet

Dah lama tak lepak Cyber Cafe (CC). Now aku dekat CC. best lepak sini. Terasa keremajaan disini. Pagi2 ni tak ada orang sangat. Budak2 sek...