Thursday, December 29, 2011

mood: R&R

Esok start sem break.. seminggu je pon...
tapi mood bercuti melampau2... siyes nak balik n lari dari semua benda kat u nie..
mau Rehat & Rawat diri sepenuh masa..
walaupun sekejap..asaiment,test,tesis ke.. kita rehatkan jugak jap..
kalau jenguk pun..y melibatkan survey on9..cari bahan on9 ke.. hahaha..
nak balikkkk!!!!!!


Tuesday, December 27, 2011

salam persahabatan untuk....

act jarang berkenalan ngan cassie kat blog ni..biasa kat fb je..
semalam tertarik n menarik untuk brkenalan nga kak wana ..atau UknoWana.. hehhe..
salam perkenalan..spazz blog beliau..nmpkanya beliau sangat gilerkan Uknow Yunho..
sempena dengan perkenalan kita..nak bagi hadiah kat beliau..














+

+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
++
+











+
+
+
+
+
+
+









tadaaaaaaaaaaaaaaa~~~~~~~~~~
walaupun jeles..sebab saya pun bias yunho gakk..yoochun 1st, tapi yunho my scandal n my ideal husband..hhee..tapi xpelah.. bagi jee...
terima lah pemberian ini dengan seadanya kak..!!! ^____^

Monday, December 26, 2011

persoalanku selama ini

akhirnya..dapat jugak maklumat pasal kod E kat makanan tu..
dah lama kan isu ni..masa aku sekolah menengah lagi..dalam form4 g2..
member2 kata makanan y ada kod E xleh makan..tp mcm confius,sebab blh dikatakan semua makanan ada kod E ,just no blakang tu je y lain.. n ad plak logo halal.. lagipun aku try surf2,xjumpe plak bukti y sahih n maklumat dari pihak y berkenaan pasal ni..xtahu,nk yakin padal logo halal tu n berserah pada JAKIM, atau mengambil langkah berhati2 tinggalkan semua makanan y ada kod E. hari ni baru dapat inform.. so,sama2 kita baca n fahami...


copy paste :

ISU KOD 'E' DALAM RAMUAN MAKANAN DAN MINUMAN


Bahan campuran makanan yang dikatakan dari lemak babi ber kod ‘E’, pernah menjadi isu pada tahun 2007 yang lalu dan masih tersebar hingga ke hari ini..


Ianya bermula dari tersebarnya email yang kononnya dari Dr. M. Anjad Khan iaitu rakan kepada Syeikh Sahib, seorang pegawai di Badan Pengawasan Ubat & Makanan (POM) di Pegal, Perancis yang membuat kajian ke atas bahan campuran makanan ber kod ‘E’ itu. 


Dibawah ini terdapat senarai ‘E-Codes‘ yang dikatakan mempunyai campuran lemak babi.


E100, E110, E120, E140, E141, E153, E160, E161, E210, E213, E214, E216, E234, E252, E270, E280, E300, E301, E325, E326, E327, E334, E335, E336, E337, E422, E430, E431, E432, E433, E434, E435, E436, E440, E441, E470, E471, E472, E473, E474, E475, E476, E477, E478, E481, E482, E483, E491, E492, E493, E494, E495, E542, E570, E572, E631, E635, E904, E920


Kod-kod E seperti yang disenaraikan, merupakan kod-kod yang digunakan di Europe. Ia terdiri daripada emulsifier, bahan pengawet, pewarna dan lain-lain. Ia boleh dibahagikan kepada dua. Satu kumpulan diketegorikan sebagai tidak kritikal dan sebahagian dikelompokkan sebagai kritikal. bahan-bahan yang tidak kritikal merupakan dari sumber chemical dan tumbuh-tumbuhan. contonya adalah seperti berikut:


Bahan pewarna E100: merupakan dari sumber tumbuhan.


E110: dari sumber chemical


E120: dari summer serangga


E140: dari sumber tumbuhan


E141: dari sumber tumbuhan Bahan pengawet


E210: benzoic acid dari sumber tumbuhan dan chemical.


E213: calcium benzoate; dari sumber tumbuhan dan chemical.


E214: Ethyl 4-hydroxybenzoate; dari sumber tumbuhan dan chemical.


E216: Propyl 4- hydroxybenzoate; dari sumber tumbuhan dan chemical.


E234: Nisin; dari sumber microbe.


E280: Propionic Acid dari sumber chemical.


Kumpulan yang kedua merupakan bahan-bahan yang kritikal. ia berkemungkinan dari sumber yang tidak halal. ia perlu dikaji sumber asalnya. contohnya adalah seperti berikut:


E153: carbon black(Bahan pewarna).. Ia berkemungkinan dari sumber haiwan 


E422: Lecithin. Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.


E432: polysorbate 20. Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.


E433: polysorbate 80. Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.


E434: polysorbate 40. Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.


E435: polysorbate 60. Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.


E436: polysorbate 65. Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.


E470: Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.


E471: Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.


E472: Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.


E473: Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.


E474: Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.


E475: Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.


E476: Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.


Bagi produk-produk yang mendapat pengesahan JAKIM dan badan-badan yang diiktiraf bahan-bahan kritikal tersebut akan dipastikan mempunyai sijil halal dan spesifikasi yang menunjukkan sumber hasil bahan tersebut terlebih dahulu atau dihantar untuk ujian makmal di Jabatan Kimia Malaysia sebelum disahkan halal.


Jelasnya, tidak semua senarai E-codes itu diperbuat daripada terbitan lemak haiwan/babi. Sebagai orang Islam, tidak tidak boleh mengambil apa-apa maklumat bulat-bulat begitu saja tanpa ditentukan kesahihannya. Kita tidak mahu umat Islam dianggap “bodoh” dan mudah “dipermainkan” dengan isu sebegini.


Sebagai contoh untuk additives dengan kod E100 adalah merujuk kepada curcumin, iaitu pewarna kuning semulajdi yang diambil daripada rizom kunyit (Curcuma longa), E110 adalah pewarna turuan Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S, E120 = Cochineal, Carminic acid, Carmines, E140 = Chlorophylls and Chlorophyllins dan banyak lagi yang salah yang tidak ada kena mengena dengan lemak/minyak, apatah lagi lemak babi. Kesimpulannya, umat Islam perlulah berilmu agar kita tak mudah diperdaya dan “dipermainkan” oleh pihak-pihak berkepentingan.


Bahan ramuan yang menjadi kerisauan pengguna Islam ialah bahan tambah dalam kategori pengemulsi (emulsifiers) dengan kod E400-E499. Sistem makanan (termasuk ubat-ubatan) lazimnya terdiri daripada bahan yang larut air (hidrofilik = suka air) dan larut lemak (lipofilik = suka lemak).


Kedua-dua bahan/ramuan ini tidak boleh terlarut campur; seperti yang kita tahu minyak dan air tak bercampur. Agar kedua-duanya boleh bercampur, maka pengemulsi ditambahkan. Ingat semasa membuat kek, kita mencampurkan kuning telur ke dalam adunan tepung/marjerin.


Kenapa? Kuning telur mengandungi pengemulsi semulajadi dipanggil lecithin. Dalam industri makanan, ahli sains telah mensintesis (membuat) pengemulsi sintetik dengan menggabungkan bahan hidrofilik (gula, gliserol) dengan lipofilik (lemak, minyak, asid lemak). Maka terhasillah produk seperti monoasilgliserol (monoacylglycerols, MAG), diasilgliserol (diacylglycerol, DAG) dan terbitan keduanya; ester gula-asid lemak dan ester poligliserol-asid lemak. gliserol dan asid lemak diperolehi daripada pemecahan (hidrolisis) lemak dan minyak.


Lemak dan minyak pula boleh bersumberkan sumber haiwan (lemak babi – lard, lemak lembu – beef tallow, minyak ikan) dan tumbuhan (minyak sayuran seperti sawit, soya, jagung, bunga matahari, kelapa, koko dsb). Kerisauan tentang halal/haram timbul sekiranya lemak haiwan digunakan. Walau bagaimanapun, pilihan sama ada menggunakan minyak/lemak daripada sumber haiwan atau tumbuhan adalah berdasarkan kepada pertimbangan ekonomi dan kebolehdapatan sesuatu sumber tersebut di kawasan tertentu. Di Malaysia, sudah tentulah sumber lemak/minyak itu daripada sawit, ditempat lain mungkin minyak zaitun, soya, lemak lembu atau lemak babi.


Kita janganlah cepat panik apabila dikemukakan berita sedemikian. Umum tahu bahawa haiwan ternakan/buruan digunakan untuk makanan (daging, susu). Tetapi hasil daripada kemajuan sains dan teknologi, bahan buangan seperti lemak serta kolagen (collagen) daripada kulit dan tulang telah digunakan sebagai bahan mula untuk menghasilkan bahan berfungsi seperti pengemulsi (emulsifiers) daripada lemak dan pemekat/penstabil daripada kolagen. Hormon dan enzim dari kelenjar endokrina dan penghadzaman juga boleh digunakan untuk tujuan perubatan dan teknologi makanan.


Manfaat ini TIDAK TERHAD kepada babi sahaja, haiwan ternakan lain seperti lembu, kambing, ayam-itik (poultry) dan ikan juga boleh digunakan. Di Malaysia sudah semestinyalah lemak itu diperolehi daripada minyak sawit. Perlu diingat bahawa bahan buangan (lemak, kolagen) tidak digunakan dalam bentuk asalnya tetapi perlu melalui proses pengubahsuaian (modification). Dalam kes ini kolagen dihurai/hidrolisis separa untuk menjadi gelatin; manakala lemak dipecahkan menjadi asid lemak (fatty acids) dan gliserol (glycerol).


Senarai E-codes yang kononnya mengandungi lemak babi didapati tidak benar. Pelbagai pihak pertubuhan dan NGO cuba mencari penulisnya yang kononnya Dr. M Amjad Khan daripada Medical Research Institute (yang mana satu? sbb ada banyak MRI di USA), dan ternyata beliau TIDAK WUJUD. Dingatkan bahawa artikel yang kononnya ditulis oleh beliau adalah PALSU, lebih merupakan satu propaganda pihak tertentu untuk menakut dan memperbodohkan orang Islam.


Untuk menentukan sumber apa, kita perlu menyemak dan mendapatkan kepastian/deklarasi daripada pengeluar/pengilang. Yang paling penting Pastikan Ada Logo Halal Jakim...




sumber: https://www.facebook.com/HalalJakim/posts/340801009265682 ,,

Happy Anniversary 8th DBSK/TVXQ

26 Dec.. Anniversary DBSK!! Dorang 1st debut stage pada 26 dec 2003..
so,sekrang dah 2011, dah 8tahun dorang debut as dbsk..
tapi sebelum debut tu,dorang training dalam 2tahun sama2 (except micky,dia datang tahun 2002 sebab dia dari Amerika)..so, hubungan persahabatan dorang dah hampir 10tahun!!
malas la nk cakap pasal keadaan dorang sekrang..watever JYJ or HOMIN ke ape ke..
bagi aku.. DBSK adalah 5.. bukan 3,bukan 2.. DBSK stand by YUNHO,JAEJOONG,YOOCHUN,JUNSU N CHANGMIN!! 

aku kenal dbsk,bukan sekadar kenal diaorg..minat or giler diaorg..tapi banyak benda disebalik tu aku dapat..yang paling utama aku dapat persahabatan.. maybe orang kata.. "ala~~ape la sangat berkwan on9 tu..berkawan sebab korea..sebab minat korea..xde kemana nye"... hmmm,aku xnak lah kata pendapat tu salah..sebab hak masing2 nk cakap n dorang xlalui apa y aku lalui.. ape2 pun yang orang nk cakap, bagi aku.. persahabtan antara fan2 dbsk,adalah persahbatan y ikhlas+tulus.. bermula dengan bercakap pasal dbsk je..lama2 bertukar jadi kawan..citer pasal real life.. lama2 lagi,as sahabat..as adik..as kakak.. together we laughed..together we cried..together we shared everything..aku tegaskan sekali lagi,bukan segalanya pasal korea/dbsk..tp evrything!!EVERYTHING!!.. masalah belajar,masalah hidup,masalah agama,masalah hati perasaan.. dalam masa 2tahun mengenali dbsk nie..aku kenal cassiopeia..banyak perkara y belajar dalam hidup ni..banyak pengalaman y aku dapat.. persepsi minda kita berubah.. kami datang dari pelbagai latar belakang..keluarga,pendidikan atau karakter..dari situ kita belajar mengenali dan menghormati orang lain.. tq to all cassiopeia..!! bigeast!! malaysian's cassiopeia!! n my dong bang family!! neomu neomu SARANGHAE!!!

dan..untuk DBSK tu tersendiri.. 
tq sebab kamu saya dapat ramai kawan..
tq sebab kamu saya dapat banyak belajar/pengalaman..
tq sebab kamu saya belajar menghormati orang lain..!!

our best leader JUNG YUNHO!!
tq...i learn from u how to take care of my member n more responsible

our warm heart KIM JAEJOONG!!
tq..i learn from u how to comfort someone,be strong whatever happend

our cry baby PARK YOOCHUN!!
tq..i learn from u how to respect n appreciate someone and hv positive thinking

our mood maker KIM JUNSU!!
tq..i learn from u how to use gag to make my friends happy n life happily

our maknae SHIM CHANGMIN!!
tq.. i learn from u how to hardworking and suscess even in young age

happy anniversary to 5 of u..!!
i wish.. dbsk will comeback as 5 again..
no matter what happend..plz be strong..take care ur health..!!
remember us CASSIOPEIA..!!


Saturday, December 24, 2011

My Micky Yoochun Jutawan Muda~~~!!!!!

untuk kesekian kalinya.. my crazy luv masuk paper ..sape2? ---->rujuk gmbr kat sebelah or cari entry2 y berkaitan denga  Park Micky Yoochun/Dbsk/Jyj..
selalu kalau dorang nie... (dbsk/jyj) masuk paper,mesti panjang citernya.. dorang xde menyelit2 kat news sekankang monyet..mesti masuk y 1 page full or 2 pages..
sebelum ni news pasal Jyj je..
kali ni pasal micky je.. suka2.. 
yelah..paper n fan kpop msia ni,mmg dorang kenal suju je..semua citer suju..
n lupa dbsk y bawak masuk kpop ke msia..1st k-pop y mai malaysia..
xpelah..(bajet sedih)..hihihihi....
kalau nak baca news tu..sila ke:

tapi...ada 1 kesalahan y aku nk betulkan

"Dilahirkan dan dibesarkan di Seoul, Korea pada 4 Jun 1985, keluarganya berhijrah ke Virginia, Amerika Syarikat (AS) pada usianya 13 tahun. "

-pembetulan : dia lahir 4 jun 1986..bukan 1985.. (baru 25tahun tahun ni)..tp xpe..kesilapan kecil..

hahahhaa...mcm tu pun ambx kisah kan?? kkk...beselah fan fanatik..

pix_gal0






yang part paling best adalah. "Jutawan muda - Park Yoochun berada dalam senarai lima selebriti muda yang meraih pendapatan lumayan mencecah RM31 juta (AS$10 juta) setahun, sekali gus menjadi inspirasi kepada ramai anak muda lain untuk mencipta kegemilangan sepertinya..."


31juta setahun..maknanya dalam sebulan dalam 2.8juta.. ceh..aku keje seumur hidup pun xmampu nk gapai sejuta.. hmmm...tp dia ni agak humble bagi aku.. jenis y xkesah pasal jenama2,diri dia.. kalau kuar,kat airport ke,biasa je..kalau org xkenal dia park yoochun,mmg akan kata tauke kedai mana ni kan.. selamber nga selipar jepun,singlet/t,seluar pendek..tp xtau lah harga tu berapa kan.maybe selipar jepun dia rege seribu.haha..



tapi dia mmg suke pakai selipar..kat mana2 pun selipar..kecuali musim sejuk or majlis formal..
dan gambar yang paling2 special bagi akuu adalahhh...




























































































































tadaaa..sape kenal?????hahhaa..aku mula2 tgk ingtkan budak terencat mana nie..hehhee

mmg style dia cam tu..nk wat gane.. among 5orang tu.. yoochun ,jaejoong, yunho,junsu n changmin.. y len2 macam pakai smart2 gak..dia mmg jenis xkesah..tp tetap style nmpk..ingt ada jaejoong citer dulu..masa dorang nk debut n tengah training.. masa tu,micky baru datang amerika.. member y 4 orang lagi ni mmg neves la,sebab dia dari amerika..ingt dtg nnti ala2 justin timberlake.. tetibe y datang rupanya seorang y sangat selekeh..pakai tshirt,,baju bunga2 ala2 hawai g2 nga selipar jepit.. haha.. n nga rambut pendek giler.. junsu kata,ingtkan orang china mana sesat kat syarikat sm..hihih..

walaupun dia style g2,giler2,xmenunjuk..tapi byk bagi charity..just mmg xbgtau..kalau fan tahu pun sebab pihak ke3 tu y bgtau..dan jugak sangat sayang giler kat family dia.. kerja demi family..bagi dia,mak n ayah n adik laki dia segalanya..(tapi,mak n ayah dia bercerai..skrang dia duk nga mak n adik dia,xpasti ayah dia kat mana..tp dia still berhubung nga ayah dia tu).. dia beli rumah untuk femily.. bukak kedai ice cream (time out gelato) untuk mak dia..mak dia y uruskan..

bagi BMW untuk mak dia.. n AUDI untuk adik dia(park yoohwan) dulu.n masa adik dia debut as pelakon bulan2 g2,dia beli BWM m3
dia sendiri pun banyak kete..dan y terbaru....
+
+
+
+
+
+
+


+
+
+
+
+

ferrari~~no plate 6002..kalau kat korea maksud dia yoochun~
tetibe excited n pnjg pulak entry kali nie..asalnya nk cakap micky masuk berita harian je..hahhahaa..sorry la.. aku mmg excited lbh citer pasal mamat nie.. len kali aku citer pnjg lagi..hahaha..

Thursday, December 22, 2011

"1st GiveAway by Anis and Aina"

1st, tq to effa sebab tag akak dalam contest nie.. tq ya..
ni 1st giveaway dari aina n anis..
jom pakat join..

http://1.bp.blogspot.com/-AqvjeiiIr4w/TuIcPIDEcJI/AAAAAAAAACo/KuqTQucuWDk/s1600/39rGI.png


click kat kat cnie atau kat sini kalau nk tahu maklumat panjut pasal giveaway nie..


saya tag :
my dbf dongsaeng Ace
my real dongsaeng Aqilah CV

i want COO JYJ!!!!

nak Come On Over JYJ...!!!!!
sape kaya??
sape nak sponser?
sape nk bagi hadiah??
sape nak pinjam???




Tuesday, December 20, 2011

bermula dengan bergurau akhirnya menjadi duka

xde apa nk cakap..
cukuplah dengan tajuk tu..
so..len kali..nak have fun pun pkir2 kan lah..
xsemestinya kita happy orang len happy gak..
sorry la~~~~
xkan masuk campur dah.. =_=

Friday, December 16, 2011

hujung tahun best tido je~~

sampai skrang aku still tertanya2 why jadual kuliah budak2 u berubah???
why aku perlu ada kuliah pada hujung tahun ni??
aku xtahu sebab dia atau aku xambx tahu..heehehe..tp setakat xjumpa lagi sebab2 y jadinya jadual kuliah n cuti bertukar dan jugak berlainan antara diploma dan ijazah..
dari aku start sekolah tadika umur 5tahun tahun 1996 smpai masuk u 2010.. xpenah aku sekolah hujung tahun ni..biasa akan cuti paling lewat pun akhir bulan11.. dan masuk blaja balik awal bulan1.. xpun akhir bulan12,tu pun dalam 26hb dah..tahun ni? yea..kuliah baru start sebulan.. nga test+asaiment.. huhu.. tpaksa trime perubahan ni.. 


actually..hihihihihi..aku xsuka sekolah hujung tahun..sebab........
mcm y kita tahu semua..hujung tahun musin hujan,banjir,sejuk.. jadi??? eloklah duk rumah je kan.. macam pagi kelmarin..hujan lebat gila pagi tu...hujan 1 hal..tp xpelah,gagahkan diri bangun nk p kelas.. berpayung tapi basah jugak..kelas bukan dekat,nun jauh disana.. redah 5,6buah bangunan..nga jalan,pokok2,hutan lipur, longkang besar longkang kecik.. last2 basah lecun gak baju.. dan jugakkkk ada banjir kilat.. mcm aku citer sebelum ni..u aku mmg ada naik air sikit..mcm banjir kilat la..ada sesetangah tempat,mcm bangunan hostel aku sem lepas.. hostel sem ni ok,xnaik lagi setakat ni..dan ada laluan nk ke kelas..y semalam,xdelah tinggi.just takat buku lali..tapi tetap xselesa..kita nga baju kurung,stokin.. sangat xselesa..stokin basah..kain basah,xkan nak angkat kan..cari laluan lain pun,tetap ada lopak2 air..last2,just redah jelah,nk wa cam mana..


ke-2,hujung tahun ni jugak,cuti sekolah..mmg sekolah wajib cuti..time ni la adik2 cuti,ada kat umah.. sepupu sepapat balik kg..n time ni gak nk bercuti2..time cuti jugak lah best plan majlis kawen kan(bukan nk plan majlis kawen aku la)..but kakak2,or abang2,or sepupu2 kita.. mcm kawan sekelas aku..ada dalam 2 orang y abang n kakak dia kawin..dah ni time cuti sekolah kan,mesti nak buat masa ni..terpaksa la dorang balik..skip kelas sehari dua..xkan majlis adik beradik kawin kita xbalik..bajet duk overseas plak org kata nnti...


hmmm..bukan kata aku nak cari alasan or xnak berusaha nk cari ilmu..maybe ad y cakap.nk blaja mmg cam tu..kena banyak bekorban xkire hujan atau panas..kena berkorban masa nga family ke kawan ke.. betol,aku akui benda ni.. tapi,just ni my opinion.suara n pendapat aku just kat blog aku..xde sape jugak y ambx tahu kan..ni just apa y aku rasa..aku mmg suka tido waktu hujann..n aku memang mementingkan waktu cuti..waktu bila semua ada balik n ada kat rumah,tapi aku xde..rasa terpinggir n sedih.. yelah,hujung minggu mcm ni boleh je balik rumah,sebab xjauh..tp xkan tiap2 mingu..ada waktu kita kena siapkan tugas kuliah..waktu nak jumpa kawan2 pun terbatas or mmg xberpeluang..huhu. pape pun kena hadapi jugak kan..dh nama student..kalau nk protes2,benti blaja la kan..hihihi..eh,aku xdelah emo or sedih sangat.. just trpkir+pelik+terkilan sikit  kenapa jadual jadi mcm ni n pkirkan 2 reason y aku ckp kat atas tu..tu jee~~bukan sedih nanges2 pun..hahhaa..
last~~!!!------AKU TETAP VOTE, HUJUNG TAHUN (NOV & DEC) ADALAH WAKTU CUTI SEKOLAH,KULIAH)!!! <kerja xpe xcuti pon..kkkk....>

Wednesday, December 14, 2011

Th@Anks!!!


1st..tq banyak to my kakak roomate.. kak bib.. belikan kek besday n ala2 suprise jugak la semalam.. hihihi.. mmg xsangka la..sebab dia ada kelas smpai kul7 malam semalam.. balik2 dalam 8.15 kot.. n panggil kuar p kat ruang tamu.... ada kek.. hehee.. tq..tq.. fresh cream lagi.. strawberry !!
n tq to my all housmate y join makan n tlong abiskan kek.. kak bib,kak kinah,kak ila, fadlin,izaty,ida& sue..
J4 2/5 house!!

13.12.11 , comel x tarikh?? 



gambo tangan jelah..malas nk pakai tudung semalam.. tq!!

selain dari kek besday to.. aku nak ucap tq semua y wish kat fb tu... femily,kekawan sek,u, dbf member n cassiemate or kpop lover...


thankss!!

dan antara y aku gembiraaaa gilerr gakk..bila dapat bende ni dari unni sha.. tq unnie!!! tq banyak2... bersengkang mata edit untukku..hihi.... comel+funny+terharu.. rasa betol2 my oppa5 cakap g2 untuk aku.. see my header blog??? unni sha y buat tu. credit to her..thanks unnie...!!!

cantik kan??? mcam print n wat card ase...

xlupa jugakk..pada y msj n call aku.. qilah my dongsaeng 1st yang msj.. bff ira 1st y call,xkul12 ag.. tq yea.. 


p/s- pas ni,nk sambut nga femily plakk..pas2 nga bff plakk.. hehee.. n then nga dbf plakk..!!!lalalalallala~~~

remove 1 put 2 ! HAPPY BIRTHDAY TO ME!!

WARNING!!!!!**********entry ni agak membosankan n berjiwang2...xperlu baca xpe..;-) ***************

Bismillahirrahmanirahim...
Assalamualaikum !!!
*hihihi...sopan tetibe*



today.. 13/12~~~~
u know??? my birthday today...hehehe...mcam budak2 je..
ari ni..genap umur 20tahun!!!!!.. dah xde dah 1 kat depan..terganti nga 2.. huhuhu..
sedih plak..tapi mcm ni lah kehidupan..umur makin bertambah..bukan berkurangan..dan semakin banyak tanggugjawab untuk kita..dah bergelar dewasa..tadi kat kelas ada ustaz nasihat, umur makin meningkat,makin terhad masa kita..ibarat piramid.. kehidupan masa kecil,bayi,kanank2,duk kat bawah sekali,ruang paling besar.. masa tu,kita just jadi anak kepada mak n ayah..dan tahu main je.. meningkat remaja,naik 1 tingkat lagi..t/jawab makin bertambah..dah jadi student..maybe ada pegang jawatan2 kat sekolah/university..t/jwb pada anak buah..dah ramai kawan..t/jawab pada sahabat2.. bila meningkat dewasa pulak,jadi pekerja.. t/jwab to majikan..keluarga..bila berkahwinan,lagi2 la besar..untuk suami/istri..keluarga mertua dan bila ad anak dah jadi mak n ayah..see..perhubungan n t/jawab kita semakin meningkat umur semakin bertambah..bila t/jawab dah bertambah,banyak benda y perlu kita buat..jadi,masa semakin terhad,masa semakin sempit.. tu diibaratkan seperti piramid..jadi,gunalah sebaik2nya masa y kita ada sekarang ni..kerana masa hadapan,kita xtahu berapa masa lagi y tinggal untuk kita.. masa untuk menjalankan t/jawab sesama manusia..dan paling penting,berapa lama lagi masa kita atas dunia ni??berapa lama lagi kita ada atas dunia ni sebelum berjumpa Dia Yang Maha Esa.. semua ni peringatan untuk diri aku sendiri jugak y terutamanya..
ibarat mcam ni la piramid hidup kita..!!
hari lahir ke20!! hehe.. mcm xcaya pun ada.. rasa baru je aku 10tahun dulu.. ingat lagi,masa aku darjah4, umur 10tahun..cikgu suruh buat 1 aim la kira.. dimana awak 10tahun lagi..bagaimana awak 10tahun lagi.. masa tu aku 10tahun,so +10, kira aim untuk aku pada umur 20 tahun.. akhirnya,sampai jugak aku ke umur 20tahun ni.. aim y aku tulis 10tahun lepas,aku ingat 1 je.. aku tulis,aku nak duk kat university..biasa la kan,impian budak2..rasa kalau dapat u tu,kire hebat la..padahal xlah semua hebat kan.. tapi pape pun,alhamdulilah, matlamat aku tu tercapai..akhirnya,berjaya jugak jejak kaki ke u sekrang.. walaupun tidak sehebat orang lain.. dulu cita2 gak,nak study luar negara..hehe..koya je.. tp pada akhirnya,aku disini, bukan setakat dalam negara, tapi dala negeri lagi..hehe.. its ok..alhamdulilah..!

Birthday..selamat hari lahir..sanah helwah..saegil chuckha..!!! hehe.tu je bahasa y aku tahu.. hihi.. tq semua y wish2 birhday to me.. tq banyak2.. my family, soulmate, bff, dbf, member2, geng fb,twitt.. xkira y call, anta msj,atau wish kat fb.. agak banyak la jugak kat fb tu..hah.penat mahu reply satu2.. bukan aku giler glemer,reply satu2 kat fb.. tapi aku hargai apa y dorang buat..walaupun just ucapan HB!!.. its okey... sebagai ucapan terima kasih n aku rasa aku perlu reply dorang n say thank you!!.. tq sekali lagi semua....

oh...tema besday aku tahun ni..hehe.. xde sambutan pape pun..saje,created tema.. SEMPOI.. sebab?? ahhahaa..sapa y kena nga aku semalam tahu lah.. soulmate..mira,thah..my bff nurul,yani,saparah.. n dbf member.. kalau mira n thah tu,dari petang 12.12 aku msj dorang kata bday aku esok.. haha..n suruh dorang wish tepat jam12..act aku pun xingat dah bday aku ari ni.. tibe2 petang semalm dapat msj dari celcom pasal besday..baru ingat..masa tu tengah msj2 nga thah.. terus aku mention besday ak ke dia.. n sent to mira tu.. jadi,terpikir la nk wat tema sempoi.. dah 20 tahun.. xmo lah duk wat senyap2,senyum2,pkir sape wish besday aku 1st.. eh,kawan2 aku ingat x..kalau xingt?? stress tauu... aku tahu la member2 aku.. geng aku 6orang ni.. aku je yang jenis ingt tarikh2 penting or besday orang..n tukang peringatkan org len..bese kalau besday aku,ak xingatkan lah.. maybe thah la y akan ingat atau saparah.. kalau 3 lagi tu..hmmm...lemah bab mengingat tarikh..xkesah je aku ni..sebab dah faham dorang.. thats why semalam aku tukar fikiran..gtau dorang awal2..n hasilnya..semua da wish.. kkk... mira??y susah sekali nk ingat besday kawan2..kul11.54 dah call aku..hihi.. xke bahagia wat g2??? tahun depan aku pakai tema ni lagi..no stress..no pressure..no bajet2..kkkk...



dan satu benda penting y aku nk mention kat cnie.. adalah pasal2 wish2 korang.. tq.. mcam biasa,wish2 besday, may Allah bless u..moge pnjang umur..murah rezeki..sukses always.. amin~~harap2 dimakbulkanNya.. semalam,aku teringat,ari tu chat2 nga kakak hani n feez.. hani unni ckp,ni ustazah dia la y cakap.. sepatutnya..pada hari lahir kita.. insan y perlu kita raikan adalah ibu kita..sebab dia y melahirkan kita..dan untuk ayah jugak..yang membesarkan kita,smpai kita bertemu dengan birthday kita every year.. kalau bukan sebab dorang,adakah kita ada kat dunia ni??adakah kita mampu untuk hidup smpai waktu ni?? cukup2 terkesan..aku rasa xadil.. kita dirai..ada party..ada hadiah..wish2..(bukan bermaksud,kita xperlu dirai..jagn salah faham),tapi mak ayah pun kita jangan lupa.. at least ucapan terima kasih untuk mereka.. n wish aku untuk mak n ayah aku..walaupun semlm ada msj gak,tapi just ringkas...
1- tq mak sebab lahirkan anakmu ini...
2- tq mak sebab susukan anakmu ini..
3- tq ayah sebab cari rezeki,bagi makanan,pakaian,tempat tinggal untuk anakmu ini..
4- tq mak n ayah sebab besarkan anakmu ini..
5- tq mak n ayah sebab bagi pendidikan dunia n akhirat untuk anakmu ini..
6- tq..mak n ayah sebab doakan anakmu ini...
tsk..tsk..sayu plak rasa... 20tahun dah hidup..bukan mudah untuk mak n ayah besarkan kita.. 20tahun bukan tempoh masa y pendek.. 20tahun bukan segalanya lancar.. terlalu banyak perngorbanan mereka.. aku mengaku..aku bukan anak y baik n solehah..kecik2,degil jugak..menjawab jugak..pernah pkir negatif jugak.. tapi bila dah besar,dah duk berjauhan..baru kita faham.. aku cuba untuk jadi anak y baik..cuba..n cuba.. tapi kekadang,jadi jahat jugak..jadi menyakitkan hati mak ayah jugak.. tapi,jauh di sudut, i kita xbermaksud nk buat tu kan.. desakan hati,nafsu,keadaan sekeliling n diri sendiri y xmampu xkawal perasaan..maafkan ku..!! huhuhuhu......i wish,mak ayah aku moga dalam rahmat n lindungi Allah..dipanjangkan umur untuk aku boleh berjasa mereka..dimurahkan rezeki..diampunkan segala dosa2 mereka..amin~~!!
kalau tanya wish aku plak...untuk diri sendiri...
1- moga Allah panjangkan umur aku: ya..bila kita mati,dibumi mana kita mati..semua dah ditetapkan Allah..xdapat diawalkan atau dilewatkan walaupun sesaat.. kita xtahu bila..tapi doa,harapan aku, moga Allah menetapkan bilanya ak berjumpa denga Dia dalam keadaan bersedia..cukup bekalan..cukup segalanya untuk mengadapNya.. sebab ke2,aku nak terus berada bersama keluarga aku..untuk mak ayah aku.. setakat 20tahun ni..ak xdapat bagi apa2 untuk mereka..xde..pendidikan?x..ak xcemerlang mcm org lain.. cukuplah sekadar sederhana.. at least,sepanjang hidup aku ni..ak nak buat sesuatu untuk mak n ayah aku.. nk bagi duit,harta,anta dorang p haji,semua tu impian..tapi xpasti adakah ak mampu..serius cakap,aku blaja xpandai, xpenah dapat dekan..xpenah dapat anugerah kat u nie.. result sekadar cukup makan n lulus.. ijazah belum tentu ak dapat sambung x.. sekarang,just boleh berharap,aku berdoa untuk mereka..kalau aku xdapat blaja tinggi2 pun xpe..xdapat keje best2 pun xpe..aku xkahwin pun xpe..tapi..bagi lah ruang n masa untuk aku jaga mereka..amin~~ (bukan ayat bajet baik..xkisah la kalu korang nak kata aku bajet baik pun..tapi sejujurnya,ikhlas dari hati aku).. ^__________^
2-aku harap diberi keampunan segala dosa2 aku..dosa besar,dosa kecik..yang aku sengaja atau x.. dibersihkan hati aku dari segala y mungkar.. didekatkan cahayaNya.. amin..
3-kejayaan di dunia dan akhirat.. kejayaan dalam segala2nya.. amin~~

MY EVERYTHING!!!





p/s : next entry nak review best gift for me.. bukan gift bersifat material la.. 

Sunday, December 11, 2011

Giveaway Akhir Tahun

contest lagi!!!.. hihiih

kali ni giveaway akhir tahun dari blog kak jieda..!!
tq kak sebab wat contest ni..
moga2 Allah merahmati akak n murahkan rezeki lagi..


meh kita pakat join.. sila ke :

tq!!

segmen up follower dengan sepantas kilat

wah..dah lama xsertai contest2 nie...
agak menarik nie...
up follower sepantas kilat???
yea..yea..

"BELOM COBA, BELOM TAW"


jom sertai ramai2..!!! korang kalau nk tahu details...click :
http://blurrr4evablurr.blogspot.com/2011/12/segmen-up-follower-dengan-sepantas.html

gerhana bulan

subhanaAllah..
tadi gerhana bulan kan...
segalanya menunjukkan kekuasaan ALLAH SWT..
betapa kerdilnya diri kita.
sama2 la kita renungkan n bukak mata,hati sebesar2nya untuk mengAgungkan kebesaranNya..
jangan sombong dengan apa yang kita ada,segala kemewahan,keselesaan atau kejayaan.
sebab Dia y memberikan kamu itu semua n Dia y sebenarnya2 berkuasa..

gerhana bulan, gerhana bulan di melaka, gambar gerhana bulan di melaka 10 disember 2011
sumber pic dari sini

kalau nk tgk pic2 gerhana tadi,boleh ke site nie...:

http://zikrihusaini.com/gambar-gerhana-bulan-10-disember-2011-seluruh-malaysia-dan-lain-lain/
n
http://www.ar-rifke.com/2011/12/himpunan-gambar-gerhana-bulan-pada-10122011.html

Thursday, December 8, 2011

ujian bertulis

ujian bertulis ni xde sangkut paut kat exam,test,kuiz,ujian medsi,mahupun muet..
sekadar tajuk lain dari y lain..hehe
ari ni just cakap pasal benda y SUBJEKTIF..betul la kan..kalau exam,kertas subjektif kena menulis,mengarang..
sebabnya...benda2 subjektif ni adalah mengikut pandangan kita sendiri..bukan keputusan yang muktamad mcm objektif..kalau jawapan a,maka a lah even,orang tu tersalah tanda pun..

y popular kita kaitkan perkataan subjektif tu adalah denga kecantikan/kehenseman seseorang...
selalu kita dengar.."gurlfriend awak cantik x?? " dia jwab "cantik tu perkara y subjektif,atas diri masing2 untuk menilai..ada bgi pandangan mata dia cantik,n ada y baginya xcantik.."..
okey...bagi aku..ya..ya..mmg agak sensitif bab2 nie..sebab aku kurang cantik  ..hihihi..
tapi 1st y perlu kita ingat..kita semua ni ciptaan Allah..setiap apa y diciptakanNya adalah sempurna n cantik.. insan y dilahirkan xsempurna sifat tu,tetap insan istimewa..sesungguhNya Dia tahu mana y terbaik untuk hambaNya.. maka,insan2 y berasa dirinya kurang cantik,xpe,jgn risau,akan ada dimata seseorang y mengatakan anda adalah insan y tercantik sekali..(salah tatabahasa.."ter" n sekali tidak boleh digabungkan..;-)

sebab ni blog aku..so,aku nk gtau apa makna cantik or hensem tu bagi aku..bagi aku lah...y org len xtahu..dah kata pun ni benda subjektif kan..kalau xsama dgn pandangan anda,jgn marah.. setiap pandangan seseorang betol..!!..
bagi aku... 1st,aku mmg akan tgk rupa dulu.. kalau hensem mmg aku akn kata hensem..kalau kurang hensem or xhensem langsung,mmg ak akan akui apa y pandangan aku tgk..normal la kan.. tp tu just pandangan..bukan masuk dalam hati.. sebab?? sebabnya...bagi aku,hensem tu akan datang sendiri dengan hati diaorg..bukan nk bg jawapan baik la..tp mmg betol..walaupun pada mulanya,dia hensem n aku teruja nk tgk,tapi kalau lepas tu,dia tunjuk perangai y aghk2 melampau n buat benda y aku xsuke,secara automatik kehenseman y dia ada tu akan hilang sekelip mata.. kes ke2,kalau orang tu xdelah hensem or cantik kan..muka2 biasa..sempurna sifat.. y buat kalau org tgk tu,sekadar tgk,xde toleh 3,4kali.. tapi,kalau lepas tu kita tgk dia buat sesuatu y kita suka, automatik gak,muka dia y biasa2 tu akan jadi hensem/cantik.. kalau korang tgk la..sekarang kan musim cuti sekolah n ramai org kawen..p tgk pengantin,sure ramai y mengata punya.. ee..xsepadan la.. why,laki dia hensem,wife dia biasa2 je.. why wife cantik ala2 mode,tp husband hmmm..senang citer kata xsepadan la pada mata kita.. tp kenapa dorang kawenn??? ada something y kita xtahu..semuanya bukan sebab fizikal..tp dalaman..dia baik ke,beriman ke,pandai ambx hati ke..atau.. kaya?? kesimpulannya..hensem or cantik tu bukan segala2nya..semuanya perlu disertai dengan sifat2 tambahan y lain... lagi best n bonus 100x,kalau dapat y hensem/cantik+baik+beriman+kaya?? hihihi...

untuk tidak membosankan entry kali ni..aku sertakan pic2 dibawah nie..ni antra insan2 y aku suka.. atas penilaian korang..tp ni semua artis la..y pasti bukan artis malaysia..bukan apa,kalau buat artis malaysia,ada y terasa nnti,mana tahu dorang baca blog aku..hihi.. kalau buat artis korea dorang xfaham aku tulis apa..aku kutuk,puji ke.. (ckp jelah kau mmg giler korea kan??byk alasan plak..hihi...)..

+
+
+
+
+
+
jeng..jeng..jeng..
+
+
+
+
+
+



eeeiiiiiiii....huduhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

aaaa......bese2 je..

hmm..mcm bajet je...


+
+
+
+
+
+
+
mcm tu la kan pandangan org pada 1st sigh..i know..i know...!!!
tapi aku??? xkire la gmbr 1,2,3,,4,5,6 ke...semua aku sukaa.. sebab ak dah suka kat diaa... mcm mana sekalipun dia ubah rupa dia,fesyen,or ape2,tapi selagi dia adalah dia y aku kenal, xde berubah..tetap hensem dimata aku..oh,dia tu crush..mcm korang xkenal aku.. obses for micky yoochun.. pada awal aku kenal dbsk,xdelah berkenan mana nga dia.. sape y kenal dbsk,tau lah..hensem jaejoong lagi kan?? macho yunho lagi kan?? cute junsu lagi kan?? tampan changmin lagi kan??? tapi..nak wat mcm mana,terjatuh dengan keperibadian dia..maybe korang xsuke..aku suke...  ni just contoh jelah.. kalau org2 biasa pun mcm tu jugak..

jadinya..benda2 subjektif ni,mmg kita xboleh cakap main lepas je.. 1st,perlu pkir perasaan orang tu.. kalau kamu rasa benda/manusia tu xcantik/hensem/comel, jangn terus lepas mulut..pandang kiri kanan n tgk dengan sape korang berada.. mungkin.orang disebelah kamu suka.. begitu juga dengan pandangan orang.. just try to accept pendapat orang lain...renung2 kan lah.....!!!!

Internet

Dah lama tak lepak Cyber Cafe (CC). Now aku dekat CC. best lepak sini. Terasa keremajaan disini. Pagi2 ni tak ada orang sangat. Budak2 sek...